Stovky rolníků kvůli žním porušují zákon

Petr Havel (spolupracovník redakce)
22. 7. 2007 14:00
Zemědělci nedodržují přestávky na odpočinek

Praha - Pokud by se měly zemědělské podniky striktně řídit zněním zákoníku práce, právě probíhající žně by se jim podstatně prodražily. Nebo by nestihly sklidit úrodu vůbec.

Aktuální znění zákona totiž ukládá zaměstnavatelům povinnost poskytnout zaměstnancům mezi směnami dostatek času k odpočinku. Na nárazové - avšak intenzivní - sezónní práce, které jsou právě pro podnikání v zemědělství typické, však norma nemyslí.

I přesto, že se o problému odboráři i politici baví už roky, praktickou změnu nikdo nepřipravil. Stovky lidí tak vědomě porušují zákon.

Původní znění zákona do roku 2001 přitom umožňovala pracovat dva týdny v nepřetržitém provozu, připomíná šéf personálního odboru ministerstva zemědělství Miroslav Prokop.

Kromě zemědělců tak dál stojí při nepřetržité práci "mimo zákon" i spojaři, celníci či lékaři. "Jedinou výjimkou jsou námořní kapitáni," konstatuje Prokop.

Manželka pracuje zadarmo

Nemožnost nepřetržité práce v zemědělství není však podle Prokopa jediným paradoxem, který v agrární oblasti zákoník práce představuje.

Sociálnědemokratická novela tohoto zákona z roku 2004 například zavedla princip, podle kterého nesmí být manželky soukromých zemědělců jejich legálními zaměstnanci. "To v praxi znamená, že přestože na farmě pracují, nedostávají za to žádnou mzdu. A to dokonce ani v případě, kdy jejich manžel onemocní a fakticky ani pracovat nemůže, takže pracuje jen jeho manželka," podotýká Prokop.

Foto: Ondřej Besperát

Stejně tak zakazuje tuzemský zákoník práce na farmách pracovat dětem do 15 let, ačkoli v EU je spodní hranice práce dětí v zemědělství 12 let. Oba tyto principy přitom poškozují především soukromé zemědělce, kde je zcela běžné a nutné, aby se na zemědělských činnostech podílela celá rodina.

Roky debat, a nic

Skutečnost, že při žních a dalších činnostech zemědělci zákoník práce porušují, si uvědomuje například i Zemědělský svaz ČR. Ten proto podle Martina Pýchy letos uzavřel dohodu s Odborovým svazem pracovníků v zemědělství a následně i dohodu mezi Konfederací zaměstnavatelských svazů a Asociací samostatných odborů.

"Obsahem těchto dohod byla právě změna právní úpravy nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami a nepřetržitého odpočinku v týdnu alespoň po dobu sezónních prací, kterou Zemědělský svaz dlouhodobě žádá. Současné znění zákoníku práce totiž neodpovídá realitě, kdy během žní je nutné reagovat na počasí a zapojení pracovníků je daleko intenzivnější než v jiných obdobích a farmáři tak byli nuceni zákoník obcházet," uvedl Pýcha.

Ministerstvo práce a sociálních věcí tyto návrhy podle jeho vyjádření již akceptovalo, takže navrhované změny budou zapracovány do takzvané technické novely zákoníku práce.

Podle předsedy zemědělského výboru parlamentu ovšem zatím žádná technická ani jiná novela zákona schválena nebyla. To v praxi znamená, že i při letošních žních jsou zemědělci se zákoníkem práce v konfliktu.

 

Právě se děje

Další zprávy