Soudkyně vzdala případ o ČEZu. Její syn je Křetínský

Tomáš Fránek
18. 1. 2010 10:49
Ústavní soudkyně Michaela Židlická nebude posuzovat spor o Temelín, mohla by být označena za podjatou
Michaela Židlická, soudkyně Ústavního soudu
Michaela Židlická, soudkyně Ústavního soudu | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Ústavní soudkyně Michaela Židlická nebude rozhodovat jeden ze sporů o jadernou elektrárnu Temelín, ve kterém figuruje vlastník elektrárny, polostátní firma ČEZ.

Soudkyně o vyloučení z rozhodování požádala sama a její kolegové jí vyhověli. Syn soudkyně Daniel Křetínský, šéf pražské Sparty, je totiž spolumajitelem Energetického a průmyslového holdingu vlastněného také PPF podnikatele Petra Kellnera a česko-slovenskou investiční skupinou J&T.

A ČEZ s holdingem obchoduje, v obou firmách navíc v listopadu loňského roku udělala razii Evropská komise kvůli podezření z nekalých dohod o rozdělení českého trhu.

Mohly by být pochybnosti

"Jako důvod možných pochybností o její podjatosti uvádí, že její syn je členem vedení nově vzniklého průmyslového a obchodního holdingu, který je obchodním partnerem společnosti ČEZ. Ta je účastníkem řízení před Ústavním soudem. Za této situace se soudkyně Michaela Židlická domnívá, že by mohly vzniknout pochybnosti o propojení ekonomických zájmů společnosti ČEZ a její rodiny," uvedla soudkyně ve svém návrhu na vyloučení z projednávání stížnosti. Tu podalo občanské sdružení V havarijní zóně jaderné elektrárny Temelín.

Kolegové z jiného senátu Ústavního soudu jí vyhověli.

"Třetí senát Ústavního soudu vzal v úvahu skutečnosti uváděné soudkyní Michaelou Židlickou a dospěl k závěru, že za daného skutkového stavu může vzniknout pochybnost o nepodjatosti soudkyně. Z veřejně dostupných zdrojů je známo, že její syn Daniel Křetínský se vlastnicky a manažersky podílí na činnosti holdingu, vytvořeného českou obchodní společností PPF a slovenskou obchodní společností J&T. Ekonomické aktivity tohoto holdingu mají vztah také k obchodní společnosti ČEZ," uvedl v rozhodnutí senát vedený soudcem Janem Musilem.

Vylučuje se poměrně často

ČEZ i Energetický a průmyslový holding se loni v listopadu staly terčem razie expertů Evropské komise. Ti prověřují, zda ČEZ nezneužívá své postavení na trhu. Počínání obou firem může zahrnovat vyloučení konkurence a zvyšování cen na českém velkoobchodním trhu s elektrickou energií.

O vyloučení soudce z jednání Ústavního soudu rozhodují soudci poměrně často. Ve většině případů, ve kterých návrhu na vyloučení soudce vyhoví, jde o to, že soudci v minulosti jako právníci zastupovali některé účastníky sporů, které doputovaly až do Brna.

Naopak za podjaté neoznačují soudce v případech, kdy si na ně někdo stěžuje kvůli jejich rozhodování ve funkci ústavních soudců, nevyhovují ani při námitkách z politických důvodů. Za podjatého tak například neoznačili při projednávání Lisabonské smlouvy předsedu soudu Pavla Rychetského, jak to požadovali senátoři z ODS.


 

Právě se děje

Další zprávy