Soud zrušil územní rozhodnutí pro miliardový kanál

Tomáš Fránek
10. 7. 2008 12:30
Bylo nezákonné, chyběla výjimka ze zákona o ochraně přírody
Vizualizace plavebního kanálu na Labi u Přelouče
Vizualizace plavebního kanálu na Labi u Přelouče | Foto: www.rvccr.cz

Pardubice - Stát utrpěl další prohru v boji o výstavbu vodního kanálu za dvě miliardy korun na řece Labi u Přelouče.

Pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové na základě žaloby ekologických organizací zrušila pravomocné územní rozhodnutí pro stavbu kanálu.

Rozhodnutí o tom, že kanál může v této lokalitě být, bylo podle soudu nezákonné, chyběla v něm výjimka ze zákona o ochraně ohrožených druhů živočichů a rostlin.

Podle ekologické organizace Děti Země, která žalobu podala, nyní krajský úřad v Pardubicích jako odvolací úřad zruší územní rozhodnutí vydané stavebním úřadem v Přelouči a celý spis mu vrátí k dalšímu řízení.

Ředitelství vodních cest ale už v květnu požádalo Správu Chráněné krajinné oblasti o novou výjimku. Správa by měla rozhodnout do konce července.

"Doufáme, že výjimka nebude opět povolena, neboť nedošlo k žádným podstatným změnám v projektu, jak tvrdí investor, který se splavnění Labe touto variantou zatím nevzdal," uvedl Miroslav Patrik z Dětí Země.

Ředitelství vodních cest navíc stále pracuje na stavebních povoleních pro stavbu, i ty bude řešit soud.

Stavba kanálu je nyní zablokovaná, v rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na ni nejsou peníze. Ministr životního prostředí Martin Bursík totiž po letech sporů a na základě rozhodnutí soudu nakonec odmítl se stavbou souhlasit

Podle něho by obří stavba zásadně ovlivnila budoucnost šestadvaceti silně či kriticky ohrožených živočichů a rostlin na unikátních Slavíkových ostrovech.

Kanál na Labi patří mezi nejkontroverznější stavby v tuzemsku, jeho výstavba měla stát asi dvě miliardy korun.

Ve výstavbu kanálu ale stále věří především politici z Pardubického kraje, kteří za něj chtějí i dále lobovat.

"To je projekt, který se realizoval téměř sto let a je z devadesáti procent hotov. Skutečnost, že se dosud nedokončil, je pohrdání tím, co tady vytvořili naši předci. Je povinností nás, regionálních politiků, udělat všechno pro to, aby se splavnění podařilo," uvedl například v Krajských novinách náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

Foto: www.rvccr.cz

 

Právě se děje

Další zprávy