Soud našel viníka povodně 1997: firmu

Adam Junek
2. 10. 2006 14:50
Ostrava - Svého druhu průlomový verdikt vynesl ostravský soud. Povodí Odry je zodpovědné za povodňové škody z roku 1997.

Jde tak o první žalobu, v níž soud řekl, že za záplavy v roce 1997 nese někdo zodpovědnost. Společnost Transkorekta po Povodí a dalších čtyřech státních institucích žádá náhradu škody - celkem jde o dvanáct miliard korun.

O výši odškodného soud nerozhodl, učiní tak až příště. Stát tvrdí, že nároky žalujících jsou přemrštěné a promlčené.

Spor o znalce stát prohrál

"Jedná se rozhodně o rekordní žalovanou částku. Konkrétně osm miliard korun," uvedl pro deník Aktuálně.cz Hugo Roldán, mluvčí ministerstva zemědělství, které je zakladatelem Povodí. S úroky se pak částka už vyšplhala na zmíněných dvanáct miliard. Povodí Odry má přitom účetní majetek necelé čtyři miliardy korun a rezervní fond ve výši okolo 23 milionů.

Transkorekta žádá odškodné za škody způsobené v chemičce Ostramo. Soud uznal její argumenty, že při povodních státní podniky zanedbaly své povinnosti.

Laguny v areálu bývalého Ostrama.
Laguny v areálu bývalého Ostrama. | Foto: Ondřej Besperát

Šest let trvající spor protahovaly pře o znalecké posudky. Žalovaní - kromě Povodí jde o ministerstvo životního prostředí, Drážní úřad, Správu železniční dopravní cesty a státní podnik Diamo - totiž podali několik odvolání proti ustanovení znalce Bohuslava Pivody.

"Povodí Odry uvedlo, že je pro vyloučení ustaveného znalce, který je podjatý, protože pracoval u podniku INGSTAV, který dílo z předmětu žaloby ochranné hráze projektoval a realizoval," píší v rozboru, který má deník Aktuálně.cz k dispozici, právníci ministerstva zemědělství, kteří u soudu asistují žalovaným.

Soudkyně Okresního soudu v Ostravě Věra Skařupová několikrát ale námitky žalovaných podniků odmítla a znalce Pivodu neodvolala.

Spor se vleče od roku 2000

Soudkyně neuznala námitky žalovaných, "při povodni v roce 1997 bylo vody jedenapůlkrát více, než s jakým množstvím se počítalo při stavbě ochranných hrází. Nemohly tolik vody pojmout," uvedl v regionálním tisku technický náměstek ředitele Povodí Odry Petr Březina.

Řekl, že Povodí má posudky, které prokazují, že žádné povinnosti nezanedbalo.

Spor se vleče už od ledna 2000. Tehdy Ostramo zažalovalo státní podniky o 1,3 miliardy korun za ušlý zisk ze zpracování olejů, za poškozené nemovitosti, automobily či výrobu páry. O čtyři roky později byla žalovaná částka navýšena na 1,6 miliardy s odůvodněním původní špatné kalkulace.

Žalobci loni v září nakonec předešlé částky popřeli a navrhli částku osm miliard za ušlý zisk "z budoucích pěti let".

Žalobní pohledávka byla mezitím v rámci rozprodeje konkurzní podstaty Ostrama odprodána a nakonec převedena na Transkorektu, která se tak stala žalobcem.

Do hry zasáhl i prezident

Společnost Ostramo a také Transkorekta je firma spojená s ostravským podnikatelem Vítězslavem Vlčkem. Ten Ostramo jako prosperující podnik zprivatizoval už v roce 1991 za zvýhodněnou cenu, protože se zavázal k likvidaci nebezpečných olejových lagun.

V areálu podniku je to asi šestihektarové území, na němž jsou čtyři laguny zamořené toxickými látkami, které se tam mnoho let ukládaly. Vlček závazek nesplnil.

Ostramo začalo pod Vlčkem prodělávat ještě před povodněmi, po kterých mu stát přiznal kompenzaci za škody dvacet pět milionů. Protože nezajištěné laguny představovaly nebezpečí pro obyvatele, koupil je stát ještě v roce 1997 od Vlčka za symbolickou korunu zpátky. Jejich rekultivace by měla skončit někdy v roce 2015.

Vítězslav Vlček se přitom sám po povodních zodpovídal z ohrožení životního prostředí, protože podle ostravských radních nezajistil nádrže s nebezpečným odpadem. Tři tisíce metrů krychlových nebezpečných látek vytekly z podniku, mimo jiné do Černého potoka. Vlčka zbavila obvinění prezidentská amnestie.

 

Právě se děje

Další zprávy