Soud EU má zamítnout žalobu kvůli DPH pro cestovky

ČTK ČTK
6. 6. 2013 15:31
Doporučila to generální advokátka Eleanor Sharpstonová
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brusel, Lucemburk - Soudní dvůr Evropské unie by měl zamítnout žalobu na Českou republiku a dalších sedm zemí EU kvůli předpisům o dani z přidané hodnoty (DPH) pro cestovní kanceláře.

Soudnímu dvoru EU v Lucemburku to ve čtvrtek doporučila generální advokátka Eleanor Sharpstonová.

Podle ní by komise měla ve všech případech zaplatit náklady na soudní řízení a členské státy náklady na řízení, které jim vznikly jako vedlejším účastníkům.

Soud svůj verdikt ještě nevynesl a stanovisko svého generálního advokáta nemusí automaticky sdílet, ale obvykle se soudci jeho odborným názorem řídí.

Slovo cestující bylo nejasné

Kromě České republiky měly stejný problém i Finsko, Francie, Itálie, Polsko, Portugalsko, Řecko a Španělsko. Tyto země podle EK nezapracovaly řádně do svých zákonů ustanovení týkající se cestovních kanceláří, které prodávají "balíčky" služeb.

Komisi vadilo, že zvláštní režim DPH pro cestovní kanceláře byl uplatňován nejen u služeb pro cestující, ale i u služeb pro další osoby. To podle EK odporovalo unijním směrnicím, podle kterých se zvláštní režim DPH pro cestovní kanceláře může použít, jen když je cestovní služba poskytována přímo cestujícímu.

Generální advokátka tuto argumentaci odmítla s tím, že výrazy "cestující" a "zákazník" jsou ve směrnicích používány nejasně. Výraz cestující by měl být interpretován široce, aby zahrnoval nejen fyzické osoby, ale i další zákazníky, především další cestovní kanceláře, uvedla Sharpstonová.

Zároveň ale připustila, že země Evropské unie nemají k této věci jednotný přístup a "je těžké se vyhnout dojmu, že soudní dvůr má rozhodnout o otázce politiky v oblasti DPH, jejíž řešení je nad schopnosti a vůli členských států".


 

Právě se děje

Další zprávy