SOS žaluje Exim Tours kvůli neúplným cenám zájezdů

čtk
24. 7. 2007 12:00
Jedna z největších cestovek bude exemplární případ
Foto: SOS

Praha - Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) podalo kvůli uvádění neúplných cen zájezdů žalobu na jednu z největších tuzemských
cestovních kanceláří Exim Tours.

Podle SOS by tento soudní spor měl ovlivnit chování českých cestovních kanceláří, z nichž mnohé používají neúplné ceny. Ty mohou být například kvůli nezapočítaným letištním či palivovým příplatkům až o několik desítek procent nižší než skutečně účtované ceny zájezdů. 

Sdružení Exim neinformovalo

Mluvčí SOS Ivana Picková dnes novinářům řekla, že sdružení se od loňského srpna neúspěšně snažilo přimět cestovní kanceláře k tomu, aby přehodnotily svoji dosavadní praxi, kdy uváděly ceny bez takzvaných povinných příplatků.

"Vzhledem k tomu, že v dohledné době není na obzoru legislativní úprava, která by vyjasnila spor mezi většinou cestovních kanceláří a SOS o výklad povinnosti informování o cenách zájezdů, rozhodli jsme se předložit spor k posouzení soudu," uvedla Picková.

Zástupci Exim Tours zatím vědí o žalobě jen od novinářů, konkrétní znění žaloby nemají, takže se k ní zatím nechtějí příliš vyjadřovat. Nicméně podle obchodního ředitele cestovní kanceláře Jana Koláčného postupuje Exim při uvádění cen podle zákona. "Jsme o tom přesvědčeni a máme oporu i v některých stanoviscích ministerstva pro místní rozvoj a dalších státních orgánů," řekl Koláčný ČTK.

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura již dříve řekl, že povinné příplatky u leteckých zájezdů jsou dílem leteckých společností, které z cen vyčleňují letištní taxy a palivové příplatky.

Situaci by mělo vyřešit nové nařízení EU, podle kterého budou muset aerolinie od příštího roku nabízet pouze jednu cenu se vším všudy.

 

Právě se děje

Další zprávy