Smetka z H-Systemu dostal 12 let

Sabina Slonková, Adam Junek
6. 6. 2006 14:52
Praha - Nejrozsáhlejší proces v historii Česka - kauza H-System - skončil. Petr Smetka, zakladatel ambiciózního plánu na dostupné bydlení, půjde do vězení.

Rozhodl o tom dnes odvolací soud, který potvrdil dřívější rozsudek. Ten poslal Smetku za podvod, poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku na 12 let za mříže.

Soudci svým verdiktem uznali, že H-System, v němž 1095 klientů utopilo rekordní miliardu korun, byl od počátku podvod.

Nic dalšího zatím není zřejmé, protože soudce se rozhodl číst celý seznam poškozených klientů. K výroku o vině manažerů Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmy se zatím nedostal. Od prvního soudu odešli s devítiapůlletým trestem vězení.

Všichni čtyři již dříve vinu odmítli.

Vinu už dnes vyslovil vrchní soud u Ivana Krále a Pavla Středy, kteří stojí v čele Stavebního bytového družstva Svatopluk. To sdružuje asi 600 bývalých klientů H-Systemu, kteří ve výstavbě pokračovali i za cenu dalších investic.

Smetka: Vězení mě neděsí

Petr Smetka už roky tvrdí, že ho představa vězení nijak neděsí. "Už je mi to jedno, nemám před sebou žádnou budoucnost. A vězení je to poslední, co by mě strašilo," řekl před časem.

Zakladatel H-Systemu Smetka
Zakladatel H-Systemu Smetka | Foto: Ondřej Besperát

Městský soud původně dospěl k závěru, že celý plán na dostupné bydlení pod značkou H-System byl od začátku podvod. Senát konstatoval, že manažeři společnosti vědomě oklamali klienty, protože z jejich peněz financovali místo bytů zcela jiné projekty: například loterii či trh s cennými papíry. Nadto lidem zatajili, že pozemky určené pro jejich domky jsou zastavené ve prospěch Komerční banky.

Drtivá většina klientů H-Systemu dodnes nebydlí. Kam přesně zmizela jejich miliarda, původní soud nevypátral. "To vědí jen obžalovaní," konstatoval soudce Kamil Kydalka.

Majetek mizí za hranicemi

Při projednávání u odvolacího soudu vyšlo najevo, že majetek podnikatele Smetky, který byl státním zastupitelstvím obstaven pro případ vyrovnání s bývalými klienty, je vyváděn do zahraničí. Jako první o tom informovala Mladá fronta Dnes.

Děje se tak přes nastrčené firmy. Stačí přitom, aby Smetka těmto společnostem potvrdil, že jim dluží. Pohledávka pak putuje přes další společnosti a poslední z nich požádá o její vymáhání soudního exekutora.
Loni v prosinci tímto způsobem vydražil blanenský exekutor Daniel Týč za 29 milionů korun Smetkovy pozemky v Rabyni u Slapské přehrady.

Výtěžek dražby má připadnout firmě Artex Trade Company Ltd. se sídlem ve Švýcarsku. Společnost už jako druhá v řadě koupila údajný starý Smetkův dluh, který i s úroky dosáhl 22 milionů korun vůči společnosti Intermadera. Tuto firmu kdysi zakládala Smetkova právnička Alena Benešová, uvedla MfD.

Převod majetku zatím blokuje státní zástupce na katastru nemovitostí. Zda zastaví prodej zcela, však zatím není jasné.

Části poškozených klinetů mají přitom obvinění uhradit zhruba 300 milionů korun.

"Pokud se nepodaří výsledky dražeb zvrátit, budeme požadovat odškodnění po státu, protože jde o očividné pochybení úřadů," řekla deníku Aktuálně.cz Hana Marvanová, právnička bývalých klientů H-Systemu z družstva Maják.

 

Právě se děje

Další zprávy