Škoda Auto roste. V Mladé Boleslavi postaví lakovnu za 5,5 miliardy Kč

Iva Špačková Iva Špačková
4. 12. 2017 14:57
Automobilový průmysl v Česku posiluje. Mladoboleslavská Škodovka postaví novou lakovnu a rozroste se o 650 lidí.
Automobilka Škoda Auto, závod v Kvasinách na Rychnovsku
Automobilka Škoda Auto, závod v Kvasinách na Rychnovsku | Foto: ČTK

Mladá Boleslav - Škoda Auto investuje 214,5 milionu eur, v přepočtu zhruba 5,5 miliardy korun, do nové lakovny v Mladé Boleslavi. Do nového provozu nabere 650 nových lidí. Provoz se rozjezde v červnu 2019, uvedla firma v tiskové zprávě.

Základní kámen lakovny. Michael Oeljeklaus (uprostřed), Bohdan Wojnar (lidské zdroje, druhý zprava), Josef Zmrhal (odbory, vpravo).
Základní kámen lakovny. Michael Oeljeklaus (uprostřed), Bohdan Wojnar (lidské zdroje, druhý zprava), Josef Zmrhal (odbory, vpravo). | Foto: Škoda Auto

"Poptávka po vozech značky Škoda na celém světě stoupá a my kontinuálně pracujeme na zvyšování výrobních kapacit v našich stávajících závodech," řekl člen představenstva společnosti Škoda Auto za oblast výroby a logistiky Michael Oeljeklaus.

Noví zaměstnanci budou pracovat ve třech směnách a každý den nalakují 600 karoserií. Celkově tak bude automobilka vyrábět 2 700 karoserií denně.

Lakovna bude podle Oeljeklause jednou z nejmodernějších a nejekologičtějších v Evropě. Nový způsob nanášení laku například sníží spotřebu materiálu a odpadů. Zbytkové částice barvy bude totiž absorbovat drcený vápenec, který zabrání vzniku lakového kalu. Díky recirkulaci vzduchu se sníží spotřeba energie až o 80 procent.

Řadu operací převezmou či podpoří roboti, kteří nanesou na karoserii pět vrstev laku o celkové tloušťce 100 mikrometrů. Pracovat budou běžně s patnácti barevnými odstíny mimo jiné s metalickým a perleťovým efektem.

Před několika dny automobilka oznámila, že v Mladé Boleslavi bude od roku 2020 vyrábět modely s čistě elektrickým pohonem. Bezemisní vozy i nová lakovna ukazují, jak se Škodovka snaží naplnit strategii nazvanou GreenFuture (Zelená budoucnost). V jejím rámci se firma snaží omezit vliv globální výroby automobilů na životní prostředí na polovinu v porovnání s rokem 2010.

Škoda Auto provozuje tři výrobní závody v Česku a zaměstnává v nich zhruba 30 tisíc lidí. Vyrábí také v Číně, Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, a dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s místními partnery. V roce 2016 dodala Škoda Auto zákazníkům 1 127 700 aut, třetí rok po sobě to bylo přes milion vozů, dodala ČTK.

 

Právě se děje

Další zprávy