Singer: Intervence by mohly skončit na počátku roku 2015

ČTK ČTK
6. 2. 2014 14:54
Měnová politika by se měla na počátku příštího roku vrátit do standardního režimu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Česká národní banka by mohla na počátku příštího roku upustit od devizových intervencí. Měnová politika by se měla na počátku příštího roku vrátit do standardního režimu, ve kterém hlavní roli hrají opět úrokové sazby. Vyplývá to z nové prognózy, uvedl na tiskové konferenci guvernér ČNB Miroslav Singer.

Guvernér k ukončení intervencí uvedl, že centrální banka následně počká na reakci kurzu koruny a až poté by mohla přistoupit ke zvyšování úrokových sazeb.

Oslabení kurzu podle Singera významně přispělo k odvrácení hrozby deflace a urychlí návrat inflace k dvouprocentnímu cíli. To by mělo přitom nastat koncem roku 2014. Intervence rovněž podle něj podpoří oživení ekonomiky a trhu práce. "Hladinu závazku poblíž 27 korun za euro tak bankovní rada považuje nadále za vhodně zvolenou a zajišťuje uvolnění měnových podmínek v potřebném rozsahu," dodal.

Devizové intervence spustila ČNB loni v listopadu s cílem uvolnit měnové podmínky a zabránit deflaci. Snaha držet kurz koruny poblíž hranice 27 korun za euro by měl podle tehdejšího vyjádření Singera trvat nejméně rok a půl.

 

Právě se děje

Další zprávy