Seznamu 'levných' nájemníků hrozí pokuta

Tomáš Fránek
25. 1. 2007 12:50
Brno - Seznam známých lidí, kteří bydlí nebo bydleli v bytech s regulovaným nájmem, je už zase v hledáčku ochránců osobních údajů.

Kontrola Úřadu na ochranu osobních údajů začala proto, že tyto seznamy v prosinci, po téměř roce a půl, na svých internetových stránkách opět zveřejnilo Hnutí na obranu majitelů realit, které sdružuje část majitelů domů v Česku.

A za nevybíravý zásah do soukromí lidí už hnutí jednou pokutu dostalo, a to 550 tisíc korun. Jde o jednu z nejvyšších pokut, kterou kdy úřad za narušení soukromí dal.

Hrozí milionová pokuta

To, že kvůli opětovnému zveřejnění seznamu s osobními daty úřad znovu nařídil kontrolu, potvrdila deníku Aktuálně.cz mluvčí Hana Štěpánková. Na seznamu se objevili lidi jako je herečka Jana Brejchová, byznysmeni a ekonomové Pavel Kavánek a Zdeněk Tůma, politici Jan Zahradil a Stanislav Křeček či veřejný ochránce práv Otakar Motejl.

Foto: Tomáš Daněk

"Zahájili jsme novou kontrolu ze stejného důvodu, jako tomu bylo v prvním případě, a tím je podezření na neoprávněné zveřejnění osobních údajů," řekla Aktuálně.cz Hana Štěpánková.

Dodala, že inspektoři úřadu nyní prověřují i to, zda nedošlo k neoprávněnému zveřejnění obchodních údajů. Součástí seznamu asi padesáti známých lidí jsou i výpisy z katastru nemovitostí a přehled majetku, který vlastní.

Seznam se nezměnil ani poté, co část lidí, jejichž jména byla zveřejněna, uvedla, že už v bytech s regulovanými nájmy nebydlí. Proti tomu, že se ocitl na seznamu, se ohradil například guvernér centrální banky Zdeněk Tůma, šéf ČSOB Pavel Kavánek nebo europoslanec Jan Zahradil.

Podle Zahradila svědčí o tom, že seznam je nepravdivý, také to, že na něm je uveden bývalý poslanec Jiří Patočka, který před dvěma roky zemřel. Zástupci Hnutí ale seznam odmítli změnit.

Za opakované zveřejnění údajů přitom sdružení hrozí pokuta až do výše dvaceti milionů korun.

Banky, televize, klinika

Zatím nejvyšší pokutu dali ochránci dat Komerční pojišťovně. Té neznámý pachatel ukradl data o 500 000 až 700 000 klientech společně se zálohovým zařízením. Pojišťovna za to musela zaplatit celkem 3,5 milionu korun, pokutu potvrdil i soud.

Další pokuty byly výrazně nižší. Například Ministerstvo zahraničí a Komerční banka dostaly pokutu ve výši padesát tisíc korun.

Ministerstvo podle úřadu totiž uchazeče o zaměstnání neinformovalo o tom, za jakým účelem a v jakém rozsahu budou zpracovány osobní data nejen jejich, ale i rodinných příslušníků.

Komerční banka podle úřadu zase předala údaje o svém klientovi do bankovního registru v nepřesné podobě, čímž znemožnila jejich nezbytnou aktualizaci.

Foto: Aktuálně.cz

Sto tisíc korun byla pokuta pro Českou televizi, která ji dostala kvůli postupu proti neplatičům koncesionářských poplatků. Úřad tuto pokutu vyměřil za zpracování nepřesných údajů poplatníků, kteří televizi ve skutečnosti nic nedlužili.

150 000 korun ochránci soukromí zase udělili brněnské soukromé klinice. Sankcionovali ji za to, že zpracovávala osobní údaje svých klientů, kteří projevili zájem o zdravotnické kosmetické úkony, bez jejich svolení, bez povinné registrace a bez dostatečného zabezpečení těchto dat.

Případ pro Štrasburk?

Celý případ "nájemnického seznamu" s největší pravděpodobností skončí u soudu. Ten už jednou rozhodl ve prospěch hnutí a z procesních důvodů případ vrátil zpět úřadu k novému rozhodnutí, pokuta ale zůstala podle úřadu v platnosti.

Italský podnikatel Girolamo Giormani, který sdružení vede, uvedl, že pokud ho úřad bude znovu pokutovat, tak se žalobou obrátí až na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Podle něj lidé mají právo vědět, kdo bydlel nebo dál bydlí v bytech s regulovaným nájemným. "Ty byty jsou určeny pro sociálně slabé, a ne pro lidi, kteří je nepotřebují," uvedl Girolamo Giormani.

 

Právě se děje

Další zprávy