Sever Čech v problémech, IPS Alpha propustí stovky lidí

Veronika Skálová Veronika Skálová
17. 2. 2009 12:14
Strategická investice na severu Čech má problémy
IPS Alpha omezuje výrobu LCD obrazovek.
IPS Alpha omezuje výrobu LCD obrazovek. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Téměř třetina z celkem 1700 zaměstnanců opustí v průběhu února a března závod na výrobu LCD obrazovek IPS Alpha Technology Europe na Lounsku.

"Tento zaměstnavatel nahlásil hromadné propuštění zaměstnanců v období února až března tohoto roku," uvedl vedoucí lounského úřadu práce Vratislav Pražák.

Závod má podle hlášení opustit 356 operátorů výroby, ale i předáci, operátoři specialisté, operátoři kontroly kvality a elektromechanici.

Důvodem propuštění je hospodářská krize. Vedení závodu nechtělo zprávu komentovat s tím, že zítra vydá prohlášení.

Propouštění neplánovali

IPS Alpha Technology Europe je strategickou aliancí firem: Hitachi, Panasonic a Toshiba. V žatecké zóně investuje téměř tři miliardy korun. Výrobu plochých LCD obrazovek firma zahájila v říjnu 2007. Původně avizovala vytvoření víc než dvou tisíc pracovních míst, současný počet zaměstnanců je přes 1 700. Vedení donedávna tvrdilo, že propouštět nebude.

Prvních 100 lidí dostalo výpověď na noční směně z pondělí na dnešek. ČTK to potvrdil jeden ze zaměstnanců firmy. Výpovědi se lidé dočkali po nástupu do práce po měsíční pauze, kdy byli vzhledem k omezení výroby doma a pobírali 65 procent mzdy. 

"Výpovědi prvních 100 lidí přebíralo za asistence bezpečnostní agentury, vedení firmy nechalo zavřít šatnu, kuřárny i bufet. Lidé si tak jen vzali své věci a museli závod opustit," řekl ČTK jeden ze zaměstnanců IPS Alpha.

Propuštění 407 lidí nepochybně ovlivní míru nezaměstnanosti v regionu, která v lednu dosáhla 9,7 procenta. Bez práce tu ke konci měsíce bylo 4 909 lidí.

Výrobu společnost, která působí v průmyslové zóně Triagle nedaleko Žatce, omezila už v říjnu. Lidé pracovali jen čtyři dny v týdnu, pátý den dostávali jen 80 procent mzdy. V polovině prosince pak IPS Alpha poslala všechny zaměstnance na nucenou dovolenou. Pak se nucené volno prodloužilo o další dva týdny, ale jen za 65 procent mzdy.

Panasonic nepropouští

LCD televizory v České republice vyrábí i plzeňský Panasonic. Továrna zaměstnávající přes tři tisíce lidí je po mateřském závodě Panasonic v Japonsku největší na světě. Hromadné propouštění však zatím neohlásila.

"Podle našich informací továrna pouze omezila počty agenturních pracovníků, hromadné propuštění však neohlásila. Vzhledem k tomu, že hodně agenturních zaměstnanců jsou cizinci ze států mimo Evropskou unii, v našich statistikách se neobjevili," uvedla Magdalena Čadová z plzeňského úřadu práce.

 

Právě se děje

Další zprávy