Setuza prodána Němcům. Či Pitrovi?

Adam Junek
5. 2. 2007 11:20
Praha - Společnost M. L. Moran prodala firmě Campaspol 100 procent akcií společnosti Český olej a s tím i kontrolní balík společnosti Setuza.

"Reagovali jsme na atraktivní nabídku Campaspolu. Významným akcionářem této firmy je německá společnost Campa, která se zabývá produkcí bionafty. Setuza tak získává zahraničního strategického majitele, který ji může pomoci s dalším rozvojem," uvedl dnes Zdeněk Šmejkal, místopředseda představenstva M. L. Moran, která na podzim Setuzu koupila.

Transakci ještě bude muset schválit antimonopolní úřad.

Ještě před půlrokem tvrdil M. L. Moran, že jde o strategickou investici. "Situace se vyvinula naprosto neúnosně. Když jsme do Setuzy vstupovali, doufali, jsme, že stát nám bude racionálním partnerem. Opak je pravdou," uvedl pro deník Aktuálně.cz Šmejkal. Podle něj nebyla ochota se dohodnout na řešení sporné pohledávky, kvůli níž byla na Setuzu uvalena exekuce.

Gandalovič nic nevěděl

S ministerstvemn zemědělství prodej majitelé Setuzy nepředjednávali. "Žádali jsme ministra o schůzku, dosud na to neodpověděl. Navíc je to naše rozhodnutí, my jsme reagovali na v zásadě atraktivní nabídku," dodal Šmejkal s tím, že o ceně nemůže hovořit.

Jeho slova potvrdila deníku Aktuálně.cz i Táňa Králová z Ministerstva zemědělství. "Nebyli jsme informováni."

"Nyní je míček na straně majitele Setuzy. Můžeme se dohodnout na narovnání, pokud druhá strana nabídne za pohledávku významně více než dosud," řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Petr Gandalovič
Petr Gandalovič | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Stát vládne v Setuze, účty nechal volné - Do potravinářského a chemického podniku Setuza, na který včera soud na návrh vlády vyhlásil exekuci, už byl dosazen exekuční správce. VŠE O KAUZE ČTĚTE ZDE 

Campaspol je společným podnikem německé firmy Campa a další ústecké chemičky Spolchemie. Navíc nyní k dvojici firem přistoupil ještě silný finanční partner - skupina PPF Investments.

O ceně se nechtěl bavit ani zástupce PPF Investments Pavel Kuta. "Na Setuzu jsme se dlouhodobě dívali jako na dobrou investici," vysvětlil pro Aktuálně.cz Kuta, proč se k nákupu připojili. PPF Investments ostatně byla vítězem v létě zrušeného tendru na spornou pohledávku.

"Dohoda o pohledávce v této chvíli neexistuje, ale budeme se snažit, aby došlo co nejrychleji k oboustranně výhodnému řešení, jak pro nás, tak pro stát," dodal.

Spolchemii ale podle dostupných informací ovládají kontroverzní podnikatelé Tomáš Pitr a Petr Sisák.

Šmejkal Pitrovu účast popírá

Pitrovu účast ale rezolutně odmítá Šmejkal: "Podle mých informací za Spolchemií Pitr vůbec nestojí a rozhodně neměl za našeho působení vliv na Setuzu."

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podnikatel Pitr se zbavil Setuzy - Jen pár dní před svým nástupem do vězení se podnikatel Tomáš Pitr zbavuje svého vlivu v potravinářském gigantu Setuza. Dohodl totiž prodej skupiny Český olej, která Setuzu ovládá, manažerské skupině M. L. Moran. 

Campaspol se ucházel o pohledávku za Setuzou, kvůli níž stát vyhlásil na firmu exekuci, již loni v létě v tendru, který byl posléze zrušen.

Na podzim pak Pitr prodal Setuzu právě M. L. Moran. Obě strany se přitom dušovaly, že Pitr tak zcela přichází o vliv nad ústeckou firmou.

Přesto se podle informací Aktuálně.cz v uplynulých týdnech Pitr dvakrát sešel se svým rivalem - Andrejem Babišem - a jednali spolu o prodeji Setuzy právě Babišovi.

Pitr vliv ve Spolechemii popírá, ale to dělal i u Setuzy.

Ministr žádá smír

Ministr zemědělství Petr Gandalovič dnes vyjednává s odboráři v Setuze. Dosud tvrdil, že je pro něj nejpřijatelnější nekonfliktní řešení - tedy urovnání sporů o čtyřmiliardovou pohledávku za ústeckým podnikem.

Setuza zatím strádá pod tíhou exekuce a čelí řadě problémů. "Situace je mírně se zhoršující," potvrdila deníku Aktuálně.cz mluvčí ústeckého podniku Marie Logrová.

Výplaty chodí na etapy

"Již v prosinci jsme museli listopadové výplaty posílat nadvakrát - nejdřív zaměstnanci dostali 60 procent a po čtyřech dnech zbytek. Teď v lednu to bylo už padesát na padesát se čtrnáctidenním zpožděním s tím, že v těchto dnech mají pracovníci dostat druhou půlku," uvedla ke konci ledna.

Problémy má firma s bankami, které jí nechtějí poskytnout další provozní úvěry. Dodavatelé zase chtějí platby ve zkrácených lhůtách či dokonce předem a odběratelé se naopak bojí, že nedostanou své dodávky. "Ne že bychom zaznamenali mnoho výpovědí, ale snižují objednávky," vysvětlila Logrová.

 

Právě se děje

Další zprávy