Šéf Čepra: Fúze s rafinériemi může začít už letos

Karel Toman
17. 5. 2011 20:35
Kocourek s Kalouskem záměr podporují, Slovnaft i Česká rafinérská mají zájem
Foto: Čepro

Loukov - Státní podnik Čepro, který spravuje strategické hmotné rezervy pohonných hmot České republiky, od vlády nejspíš dostane zelenou k fúzi s některou rafinérskou společností.

Ve středisku Čepra v Loukově na Kroměřížsku to v úterý deníku Aktuálně.cz řekl generální ředitel společnosti Jiří Borovec.

"Doporučili jsme vládě, aby došlo k integraci s rafinériemi. Záměr jsme představili ministrům průmyslu Martinu Kocourkovi a financí Miroslavu Kalouskovi a v této věci se nám dostalo podpory," řekl Borovec.

Na vládě tak teď nejspíš bude, aby Čepru vybrala partnera.

Slovnaft nebo Rafinérská?

"Logicky se nabízejí dva subjekty: Česká rafinérská v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, nebo Slovnaft v Bratislavě. Na obě jsme napojeni produktovody díky historii československé energetické soustavy. Žádnou preferenci jsme ale neřekli," vysvětlil Borovec.

Důvody plánované integrace jsou podle něj obchodní a technologické.

"Když to hodně zvulgarizuju, máme trubky a nádrže, ale nemáme komín, tu rafinérii. S některými partnery je navíc Čepro v jedné roli zároveň dodavatel, zákazník i konkurent, takže pořád balancujeme na ostří nože. Obchodně a technologicky je to složitá situace," řekl. 

"Dělali jsme si k tomu analýzy a vyšlo nám de facto to samé, co NERVU, jen tomu neříkáme privatizace," zdůvodnil plánovaný krok v narážce na doporučení ekonomického poradního sboru vlády, který doporučil dát menšinové podíly státních firem na burzu, státu tak zajistit příjem a podnikům vyšší transparentnost.

O detailech a formě integrace je podle Borovce zatím předčasné mluvit.

Do dvou let by mohla být integrace hotova

"Jestli to bude formou privatizace, částečné privatizace, nebo prohozením akcií, to nevím a nechceme to ani anticipovat.  Myslíme si ale, že je dobrá doba takový krok udělat."

Věci by se teď podle něj mohly dát do pohybu poměrně rychle.

"V této době by se měl připravovat materiál do vlády, který by tento záměr vládě doporučil. Kdyby to vláda schválila do poloviny roku, což si myslím, že je reálné, mohl by se rozjet samotný proces integrace, který by mohl trvat rok až rok a půl," nastínil šéf Čepra.

"Jak Česká rafinérská, tak Slovnaft mají o integraci s Čeprem velký zájem," dodal Borovec, který uskutečnění integrace coby součásti nové podnikové strategie Čepra označil za svůj největší úkol pro tento a příští rok.

Borovec, který je ve funkci necelého dva a půl roku, si zakládá na tom, že pod jeho vedením začal podnik hospodařit transparentně, díky čemuž vloni dosáhl historicky nejlepšího výsledku, když podniku vzrostl zisk o 28 procent na 962 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy