Sazka a Bestsport tvoří koncern, napsal soudu správce

Ekonomika Ekonomika
19. 4. 2011 11:52
Soud zahájil kroky, které by umožnily jmenovat stejného správce v Sazce i Bestsportu.
Vystoupení v O2 Aréně, jejíž majitelem je Bestsport
Vystoupení v O2 Aréně, jejíž majitelem je Bestsport | Foto: Jan Langer

* Doplnili jsme o vyjádření Městského soudu, který zkoumá propojení Sazky a Bestsportu * Sazka s výrokem insolvenčního správce nesouhlasí

Praha - Insolvenční správce v Sazce, advokát Josef Cupka, poslal Městskému soudu v Praze vyjádření, z něhož je patrné, že považuje Sazku a firmu Bestsport za koncern. Cupka uvádí hned několik argumentů, mezi nimi například personální propojení obou firem či finanční toky, které mezi loterijní firmou a majitelem arény fungovaly či fungují.

Městský soud tak má argument, který mu umožňuje, aby následně stejný soudce i stejný správce se zabýval insolvenčním řízením s loterijní firmou Sazka a s ní spřízněnou společností Bestsport. To by byla varianta, která by se nejspíš nezamlouvala současnému vedení Sazky.

"Městský soud v tuto chvíli stále zkoumá, zda Sazka a Bestsport jsou koncernem či nikoliv," řekla Aktuálně.cz mluvčí soudu Martina Lhotáková. Podle ní, pokud soud dojde k závěru, že ano, pak může oba případy posuzovat tentýž soudce (byl by jím soudce Harmach, který poslal Sazku do úpadku) i insolvenční správce. Obě řízení ale v každém případě zůstanou samostatná, uvedla Lhotáková.

Aleš Hušák, generální ředitel Sazky, v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že Sazka poslala soudu opačné vyjádření, tedy že koncernové propojení mezi firmami neexistuje. Bestsport a Sazku za koncern nepovažuje především proto, že Sazka v Bestsportu drží necelé procento podílu. Zbytek patří sportovním svazům, akcionářů Sazky. "Poslali jsme soudu vyjádření, v němž uvádíme, že obě firmy spolu koncern netvoří," řekl Hušák Aktuálně.cz.

Současné vedení Sazky dlouhodobě nesouhlasí s rolí Josefa Cupky v insolvenčním řízení s loterijní firmou. Podezírá ho z podjatosti ve prospěch jednoho z věřitelů, Komárkova KKCG. Nyní však už proti němu nechce postupovat. "My už ne, ale mám informace, že se pan Cupka nezamlouvá ani některým věřitelům," uvedl Aleš Hušák.

Bestsport je majitelem haly, kvůli jejíž výstavbě padla Sazka do neřešitelných finančních dluhů. Jeho vlastníkem je občanské sdružení Zelený ostrov (to má stejné majitele jako Sazka, tedy sportovní svazy). Sazce v Bestsportu patří miniaturní podíl, necelé procento akcií.

Bestsport, který je se současným vedením Sazky i personálně propojen (Aleš Hušák je zde místopředsedou představenstva), podal sám na sebe insolvenční návrh. Od té doby se čeká, jaký verdikt Městský soud vynese. Největším věřitelem Bestsportu je Sazka, o své peníze u soudu se už přihlásil i Čedok (98 tisíc), firma Eurobal, cnebo auditorská firma (240 tisíc).

 

Právě se děje

Další zprávy