Rok se na ni čekalo, ale nepřišla. Krize v Česku není

Tomáš Fránek
2. 1. 2012 6:00
Krize v roce 2011 do Česka nedorazila
Foto: Radek Pecák

Brno - Opakovalo se to téměř každý měsíc roku 2011 - ekonomika hlásila solidní výsledky, firmy měly většinou velmi dobré prodeje a mnohdy rekordní zisky, ale vždy se objevila informace, že už příští měsíc bude výrazně hůře.

Do Česka měla totiž v plné síle dorazit krize, která hrozila srazit ekonomiku na kolena, způsobit krachy firem a zvýšit nezaměstnanost.

To se ale letos nestalo, krize zatím zůstala za hranicemi Česka, hůře teprve bude.

To, jaký byl rok 2011 pro českou ekonomiku a firmy, se dá doložit na číslech a statistikách.

Rekord, rekord, rekord

Třeba automobilka Škoda v Mladé Boleslavi, pro českou ekonomiku jedna z rozhodujících firem, žádnou krizi rozhodně nepocítila.

Už v pololetí hlásila automobilka rekordní čísla.  Dodávky vozů zákazníkům výrazně vzrostly, a to o pětinu na 454 698 vozů.
"Škoda se v prvním pololetí ve všech oblastech vyvíjela vysokým tempem," citovala firma v oficiálním prohlášení předsedu představenstva společnosti Škoda Winfrieda Vahlanda.

A každý měsíc rekordní čísla rostla. Od ledna do konce října už dodala automobilka zákazníkům 741 800 vozů, což je meziročně o 16,2 procenta více. V říjnu vzrostly prodeje o 11,3 procenta na 77 000 vozů.

"Už po deseti měsících máme na dosah prodejní výsledky celého roku 2010 a v letošním roce poprvé v historii prodáme v celosvětovém měřítku více než 800 000 vozů," uvedl člen představenstva odpovědný za prodej a marketing Jürgen Stackmann.

A na začátku prosince už firma velmi úspěšných dvanáct měsíců potvrzovala. „ Rok 2011 bude rekordní, na to všichni můžeme být pyšní,  všichni pracovníci Škody k tomu  přispěli. Úspěch nepadá z nebe,"  uvedl šéf Škodovky Vahland při setkání s odboráři.

Automobily vůbec v roce 2011 táhly českou ekonomiku. Ještě rychleji než výroba v Mladé Boleslavi rostla produkce v Nošovicích. Automobilka Hyundai zvýšila výrobu o dvacet jedna procent.

Ani skláři, ani hutníci

Ani další průmyslové obory zatím krize nepostihla. Třeba tržby tuzemských hutních podniků v letošním roce vzrostly meziročně o zhruba šest procent na 100 miliard korun.

Výroba a vývoz tuzemského sklářského a keramického průmyslu, tedy oboru, který velmi tvrdě postihla krize v letech 2008 a 2009, bude za rok 2011 v nejhorším případě stagnovat, spíše je ale možné očekávat mírný růst o 1,5 procenta.

Ani statistiky nezaměstnanosti nepotvrdily nástup krize v Česku. Úřady práce nabízely více volných míst než v krizových letech, lidé, kteří pracovat chtěli, místo většinou sehnali.
 
„Rok 2011 byl charakteristický oživením trhu práce napříč všemi obory. Firmy nabízely proti loňsku více nových pracovních míst zejména pro kvalifikované odborníky," uvedl manažer společnosti Robert Half pro Českou republiku Aleš Křížek.

 

 

Právě se děje

Další zprávy