Rok po exekuci je obchodní partner Setuzy v konkurzu

Petr Havel (spolupracovník redakce)
28. 6. 2008 0:00
Ústecké firmy se to prý nedotkne
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Významný německý producent biopaliv, společnost Campa AG, čelí na návrh vlastního představenstva konkurzu.

Campa se přitom podle původních plánů měla stát strategickým partnerem Setuzy, kterou společně s holdingem Via Chem Group ovládá.

"Vývoj okolo tohoto našeho obchodního partnera bedlivě sledujeme a vyčkáme na kroky, které učiní správce konkurzní podstaty," konstatuje mluvčí Setuzy Marie Logrová.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Kauza Setuza skončila, potvrdil verdikt Bruselu

Setuza není ohrožena

V současné chvíli nicméně podle ní konkurz Setuzu bezprostředně neohrožuje.

"Představy o společném propojení našich společností do holdingové struktury nebyly naplněny a partnerské vztahy s Campa AG tak nenabyly natolik úzkého charakteru, aby prohlášení konkurzního řízení na Campa AG mělo podstatnější vliv na činnost společností Setuza," tvrdí Logrová.

Obdobně reaguje i mluvčí Via Chem Group Jan Sotona. "Pro nás to znamená, že jsme bez partnera a musíme díky tomu změnit některé strategické plány," uvedl mluvčí.

Stejně jako Logrová přitom považuje za hlavní příčinu konkurzu situaci na trhu s biopalivy. "Insolvenční řízení na společnost Campa AG je důsledkem dramatického vývoje na trhu s biopalivy v Německu, kde výrobní kapacity metylesteru řepkového oleje výrazně převyšují poptávku trhu," uvádí Logrová.

Nemusí to skončit krachem

Podle Sotony má nicméně Setuza oproti čistým producentům biopaliv výhodu širšího výrobního zaměření. "Biopaliva jsou pro nás jen jedním ze třech základních pilířů, další je produkce rostlinných jedlých olejů a máme i další výrobní aktivity," říká Sotona. Ústecký podnik totiž stále vyrábí například prací prostředky nebo zubní pasty.

Společnost Campa AG podala návrh na konkurz u okresního soudu ve Würzburgu zhruba před měsícem. Dotčenými společnostmi jsou Campa Biodiesel GmbH & Co. KG, Campa Energie GmbH & Co. KG, Campa Süd GmbH & Co. KG a sama společnost Campa AG. Předběžným konkurzním správcem byl jmenován Bruno Fraas z Würzburgu.

Logrová, Sotona i sama Campa AG nicméně tvrdí, že konkurz nemusí nutně znamenat konec uvedených společností. Ve hře je podle dostupných informací například úpis akcií a navýšení základního jmění Campy s cílem odvrácení insolventnosti podniku.

V těchto dnech je to zhruba rok, co se podařilo odvrátit právě novým majitelům krizi v ústecké Setuze. Přes půl roku v ní úřadoval totiž na návrh státu exekutor. Až když noví vlastníci zaplatili přes miliardu korun do státní pokladny, návrh na exekuci byl stažen.

 

Právě se děje

Další zprávy