První odhad pojišťoven: stovky milionů

ČTK
19. 1. 2007 15:30
Praha - Nebývale silný vítr způsobil klientům domácích pojišťoven tisíce pojistných událostí za stovky milionů korun.

Nejvíce škod je na střechách budov, poškozena je i spousta automobilů. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími domácími pojišťovnami. Ty vyslaly do terénu své likvidátory a jejich posílená zákaznická centra budou fungovat i o víkendu.

Česká pojišťovna evidovala kolem pátečního poledne zhruba 3000 pojistných událostí, zapříčiněných silným větrem, který se přehnal přes Česko v průběhu noci, řekl mluvčí ČP Václav Bálek. Předběžně odhadl, že klienti v následujících dnech ohlásí přes 12 tisíc případů za celkem 200 milionů korun.

V pátek ve 14:00 registrovala Kooperativa přes 2000 škod. Poškozených aut klientů, kteří mají pojištění proti živlům za čtvrtek, je přibližně 300. Celkové plnění Vích odhadl na více než 30 milionů korun, ale objem i počet škod bezpochyby v dalších dnech výrazně vzroste.

UNIQA eviduje téměř 200 škod, převážně z řad občanů na privátním majetku.

"Domníváme se, že celková škoda klientů UNIQA z poslední vichřice vyšplhá na desítky milionů korun," odhadla mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.

Klienti ČSOB Pojišťovny nahlásili v souvislosti se silným větrem ve 14:00 přes 425 škod. "Je prozatím předčasné hovořit o výši škod, které vichřice způsobila, ale už nyní je jasné, že dosáhne úrovně desítek milionů korun," míní mluvčí pojišťovny Jitka Polívková.

Práce o víkendu

Pojišťovny budou vyřizovat škody i v sobotu a v neděli. Několik stovek operátorů ČP  bude podle Bálka vyřizovat telefonáty klientů také během víkendu. Allianz vyhlásila pohotovost na všech střediscích likvidace, otevřeno budou mít o víkendu od 8.00 do 18.00 hodin. Likvidace škod i call centrum UNIQA bude v provozu o víkendu v posílené sestavě.

"Naši technici budou registrované škody objíždět a prohlížet," poznamenala Svobodová. Stejné kroky učinila i ČSOB Pojišťovna či Kooperativa.

V posledních letech je nebývalý počet škod způsobených živly a počasím.

"Tento trend musí odvětví pojišťovnictví zohlednit a je třeba počítat s tím, že bude-li četnost výskytu živelních škod i nadále růst v širším měřítku, přijdou v první řadě s úpravami sazeb světové zajišťovny," soudí Svobodová. Nárůst cen zajištění by zřejmě pojišťovny zohlednily v cenách pojistek.

 

Právě se děje

Další zprávy