Protesty v Bangkoku komplikují život českým turistům

Hana Vorlíčková
26. 11. 2008 11:04
Cestovní kanceláře sledují situaci v zemi. Mají připraven krizový scénář
Thajští vojáci salutují premiérovi jmenovanému armádou
Thajští vojáci salutují premiérovi jmenovanému armádou | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Čtyřem stovkám českých turistů v Bangkoku nebezpečí nehrozí, uzavřené letiště v hlavním městě Bangkoku ale může zkomplikovat jejich návrat domů.

Zablokované letiště v thajské metropoli nutí dopravce měnit místo odletu. Zablokované cesty navíc podle zahraničních agentur mohou některým turistům zabránit dostat se ke svému letadlu včas. České cestovní kanceláře nicméně zatím žádné větší problémy s přesunem nezaznamenaly.

"Včera nám odletěla skupinka klientů na dovolenou do Thajska. Kvůli uzavřenému letišti v Bangkoku museli letět do Pattaye," uvádí mluvčí cestovní kanceláře Fischer Dan Plovajko. "Další zákazníci odlétají do této oblasti o víkendu a je možné, že jejich let bude opět přesměrován. Žádné jiné komplikace v souvislosti s tamními demonstracemi neočekáváme," dodává. Pattaya je od Bangkoku vzdálená zhruba 150 kilometrů.

Cestovky situaci sledují

Čeští turisté zatím do Thajska létají na pravidelných linkách, tuzemské cestovní kanceláře je ale od počátku prosince začnou do země dopravovat i na charterových spojích, z nichž první by měl odstartovat 17. prosince. "Zatím je na jakékoli verdikty příliš brzy. Situaci ale monitorujeme a v případě potřeby ji budeme operativně řešit," říká mluvčí ČSA Daniela Hupáková. Letadlo národního dopravce má v tomto datu do Thajska přepravit klienty kanceláří Fischer a Exim Tours.

Jen o den později je plánován charterový let společnosti Travel Service, která poveze zákazníky cestovních kanceláří Čedok, ESO tour, Firo-tour a Alexandria. „Jsme neustále v kontaktu s thajskými partnery. Ti nás každý den informují. Pokud by nastaly nějaké změny k horšímu, budeme situaci okamžitě řešit," prohlásil Tomáš Brejcha, marketingový ředitel Čedoku.

Zájezdy se zatím rušit nebudou

Podle Tomia Okamury z Asociace čských cestovních kanceláří a agentur protesty život v turistických letoviscích nijak nenarušují. Firmy podle něj zatím také neuvažují o případném odvolání zájezdů do této destinace, pokud by nicméně došlo k vyostření situace v zemi, nabídly by klientům náhradní řešení.

Do Thajska ročně létá asi 17 tisícovek Čechů, nejčastěji do letovisek Phuket, Pattaya, Koh-Samui a Phi-Phi.

První charterové lety společnosti Travel Service původně měly do Thajska zamířit již v listopadu. Protože ale byl o zájezdy v tomto termínu malý zájem, cestovní kancelář Čedok odlet přeložila až na prosinec.

 

Právě se děje

Další zprávy