Potraviny ve světě zdražují, ale brzy má být lépe

ČTK ČTK
9. 2. 2012 15:06
Světová banka i OSN předpokládají, že v roce 2012 budou ceny potravin klesat
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Milán - Světové ceny potravin se v lednu meziměsíčně zvýšily téměř o dvě procenta. Zaznamenaly tak první nárůst za posledních šest měsíců. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Dodala, že v únoru by potraviny mohly opět zdražit, protože ceny obilí a rostlinných olejů tlačí vzhůru obavy ohledně špatného počasí v hlavních pěstitelských oblastech.

Cenový index potravin FAO v lednu stoupl o čtyři body na 214 bodů poté, co od loňského července klesal.

"Je to spíše přestávka v sestupném trendu než jeho zvrat," řekl agentuře Reuters ekonom FAO Abdolreza Abbassian. "Inflační tlaky plynoucí z cen potravin nejsou tak výrazné jako před rokem," dodal.

Abbassian nicméně upozornil, že vzhledem k dosavadnímu vývoji existuje prostor pro růst cen potravin v únoru. Klíčovým faktorem pro ceny podle něj zůstává počasí v hlavních pěstitelských oblastech.

Loni v únoru se světové ceny potravin vyšplhaly na rekordní maximum, což přispělo k růstu inflace a k nepokojům v arabských zemích. Ve druhé polovině loňského roku se však ceny snížily.

Světová banka minulý měsíc uvedla, že světové ceny potravin by letos měly pokračovat v poklesu, protože slabší ekonomika utlumí spotřebitelskou poptávku, zatímco dodávky potravin stoupnou. Dodala však, že tento trend by mohl zvrátit případný nárůst cen ropy.

 

Právě se děje

Další zprávy