"Portského" z Moravy přibývá, stejně to není dost

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
25. 2. 2011 15:10
Počet výrobců likérových vín se zdvojnásobil, poptávka ale stále roste
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Bořetice - Portské víno z Moravy? Co zní napoprvé jako zeměpisný nesmysl, je v poslední době stále častější. I když nejde samozřejmě o pravé portské.

Přibývá totiž vinařství, která svou nabídku vín rozšiřují také o likérová vína vyráběná technologií portského. Ani tak ale nestačí uspokojovat stoupající poptávku po těchto těžkých, sladkých vínech.

Uvedla to ČTK s odvoláním na Jana Stávka z Vinařského dvora v Němčičkách na Břeclavsku. Tato společnost vyrábí celé dvě třetiny všech likérových vín v Česku.

Portská vína se vyrábí technologií fortifikace, tedy dolihování. „Do kvasícího hroznového moštu se přidává vinný destilát. Tím dojde k zastavení kvašení, a ve víně tak zůstane vysoký zbytek přírodního hroznového cukru. Výroba těchto vín není jednoduchá a má speciální pravidla. Firmy na ni musí mít koncesi," řekl ČTK Stávek s tím, že v současnosti ji v Česku má pět firem.

Ještě před několika lety se fortifikovanými (portskými) víny zabývala jen dvě vinařství. Kromě Stávkovy firmy ještě Vinné sklepy rodiny Špalkovy z Nového Šaldorfu na Znojemsku.

"V posledních pěti letech se přidali další. Produkce se zvyšuje o desítky procent," uvedl Stávek. Portská tak zájemci najdou už také v nabídce rodinných vinařství Košulič z Hustopečí nebo Vinařství Koráb z Boleradic. Posledním výrobcem jsou pak Vinné sklepy Lechovice.

Pravé portské je typicky místní pochutinou s přesně stanoveným postupem výroby i vymezením, odkud mohou pocházet zpracovávané hrozny. Portugalci si na ochranu oblíbeného moku vymohli stejná práva, jaká kdysi získali Francouzi pro své šampaňské.

Hrozny pro pravé portské mohou růst jedině ve vymezeném asi sto kilometry dlouhém úseku řeky Douro, která Portem protéká. Specifická je také výrobní procedura. Vyšlapaná tekutina se pak nechá kvasit a později se do ní přidá hroznový líh (brandy).

 

Právě se děje

Další zprávy