Pomoc nezaměstnaným vyšla draho, stát dostal pokutu

Tomáš Fránek
18. 2. 2010 15:20
Ministerstvo práce platí už druhou pokutu za zakázku pro firmu exúředníka
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Ministerstvo práce a sociálních věcí musí zaplatit 80 tisíc korun pokuty za výběrové řízení, ve kterém vybíralo firmu pořádající kurzy pro nezaměstnané lidi na Ostravsku a Mostecku.

Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, podle něhož ministerstvo závažně porušilo zákon o zadávání veřejných zakázek.

Jde už o druhé porušení zákona, které se týkalo kurzů na pomoc lidem bez práce.

Zakázky za 190 milionů

Už na začátku května minulého roku antimonopolní úřad rozhodl, že ministerstvo má za jinou zakázku spojenou s kurzy pro nezaměstnané zaplatit dosud nejvyšší pokutu, jakou kdy ministerstvo v Česku dostalo - 800 tisíc korun. Zakázky získala v obou případech firma Cofet, ve které je exúředník z ministerstva Ivan Noveský.

Podle antimonopolního úřadu ministerstvo požadovalo po uchazečích čestné prohlášení o průměrném počtu jejich zaměstnanců za poslední tři roky, kteří se zabývají problematikou dlouhodobě nezaměstnaných. A takové kritérium označil úřad za diskriminační.

A na verdiktu antimonopolního úřadu nezměnilo nic ani odvolání ministerstva. "Zadavatel ani společnost Cofet v rozkladech neuvedli žádné nové skutečnosti, v jejichž důsledku by bylo možné případ posoudit odlišně," uvedl šéf úřadu Petr Rafaj.

Hodnota obou zakázek dosáhla necelých 190 milionů korun.

Nelibost kontrolorů

Zakázka pro společnost Cofet vyvolala ostrou reakci bývalého ministra Petra Nečase. "Mám dost důvodů domnívat se, že mezi panem Noveským a těmi, kdo rozhodovali o této zakázce, byly vazby," říká bývalý ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). "Tato firma a pan Noveský měli být drženi od ministerstva co nejdál."

Zakázku na kurzy pro nezaměstnané podrobil kontrole také Nejvyšší kontrolní úřad.

Podle inspektorů měl být Cofet dokonce ze soutěže vyloučen, neboť nesplnil kvalifikační předpoklady. Jak vyplývá ze zprávy NKÚ, ministerstvo opakovaně hradilo této firmě částky za práce, které nebyly doloženy.


 

Právě se děje

Další zprávy