Policie obvinila v nové kauze lidi z ČKA

Adam Junek
2. 3. 2007 15:51
Praha - Na konsolidační agenturu si opět posvítili muži zákona. Tentokrát kvůli prodeji akcií Spolchemie.

Čtěte souvislosti
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Čtěte souvislosti

 

  • Speciál o korupční aféře v ČKA
    Úplatkářský skandál otřásl letos v létě konsolidační agenturou. Přečtěte si články reportérů Aktuálně.cz, kterými se snaží celou kauzu rozmotat.

Policie obvinila v minulých dnech tři bývalé jednatele dnes už neexistující dceřinné společnosti ČKA Česká finanční z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku. Jde o současného vrchního ředitele Antonína Šimka a jeho dva bývalé kolegy Milana Blažka a Jiřího Pivrnce.

Jako první informaci přinesl server Euro Online. ČKA v zápětí informace potvrdila.

ČKA: Nesouhlasíme

Trojice bývalých jednatelů České finanční údajně prodala pod cenou 14,73 procenta akcií Spolchemie. Využili totiž povinné nabídky na odkup od majoritního vlastníka Spolchemie - Via Chem Group.

"Vedení ČKA je tímto rozhodnutím Policie překvapeno a s uvedenou interpretací tohoto obchodního případu nesouhlasí. Z dostupných informací naopak vyplývá, že jednatelé se snažili využít všech možností, jak zajistit pro stát co nejvyšší cenu.  A to nad rámec toho, co by stačilo pro splnění jejich povinností," komentuje situaci Jana Szukalská, ředitelka marketingu a komunikace ČKA. " Nelze kriminalizovat využití práva prodat akcie v rámci nabídky povinného odkupu za cenu stanovenou Komisí pro cenné papíry."

Obvinění odmítá i Šimek. "Jsem přesvědčen, že naším postupem jsme naopak ochránili finanční prostředky daňových poplatníků. Proti usnesení o zahájení trestního stíhání jsem se proto rozhodl podat stížnost," oznámil Antonín Šimek.

Jak to s prodejem podílu bylo?

Česká finanční v roce 2005 vyhlásila výběrové řízení na odkup akcií. Nejvyšší cenu - tedy 247 korun za akcii -  nabídla společnost Arca. Mezitím však Via Cham musel vyhlásit povinný odkup akcií a z dostupných informací vyplývalo, že půjde o 249 korun za akcii.

Obvinění manažeři se proto rozhodli výběrové řízení ukončit bez vyhlášení vítěze. A vyčkali až Via Chem skutečně oznámil, že vykupuje akcie za 249 korun.

V tu chvíli se přihlásily dvě společnosti - a jednou z nich byla právě Arca - s tím, že učiní protinabídku.

Česká finanční tak vyhlásila nové výběrové řízení s tím, že za akcie chce alespoň 270 korun. Registrovala se jen Arca.

Podle manažerů tak hrozilo, že by v nekonkurenčním prostředí nakonec mohli přijít jak o nabídku Via Chem, tak i společnosti Arca a vyzvali tak vedení Arcy, aby podalo okamžitě nabídku. To společnost neudělala, a tak Česká finanční prodala akcie Via Chemu.

Na avizované konkurenční nabídky nakonec nikdy nedošlo. Zatrhla je Komise pro cenné papíry, protože podle ní ani Arca a ani druhý zájemce - Jihočeské dřevařské závody - neměly dost finančních prostředků.

 

Právě se děje

Další zprávy