Počet nelegálních čteček platebních karet narůstá

rg
24. 10. 2007 15:20
Letos odhaleno už 54 případů
Rusové upřednostňují platby v hotovosti
Rusové upřednostňují platby v hotovosti | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V České republice letos rapidně vzrostl počet nelegálních čteček platebních karet. Informaci přinesl server iHned.

Takzvané skimmovací zařízení je schopné přečíst z platební karty data a to včetně kódu PIN. Pachatel, který se k datům dostane, může pak nelegálně vybírat z účtu poškozeného. Nebezpečí tak hrozí například i při vybírání z bankomatů, protože podvodníci jsou schopni instalovat skimmovací zařízení přímo na ně.

Oproti loňskému celkovému počtu patnácti odhalených strojů se jich letos zatím vyskytlo padesát čtyři. Z toho například jen v březnu jich bylo třináct. Praha letos zaznamenala doposud 28 případů a střední Čechy dvanáct pokusů.

Data z karty umí získat čtečka, která je buď přímo namontovaná na otvor pro vkládání karty nebo je věrně nasimulovaný celý přední panel bankomatu. Jedním ze způsobů, jak získat PIN, je namontování miniaturní kamery nad klávesnici. Druhou možností je překrytí skutečné klávesnice její nápodobou, která umí kód uložit do paměti. V prvním případě pomůže alespoň krýt klávesnici při zadávání druhou rukou.

Pachatelům hrozí trest odnětí svobody až na dobu patnácti let.

 

Právě se děje

Další zprávy