Piráti si připlatí, odškodné za programy je 300 tisíc

Tomáš Fránek
29. 1. 2013 10:50
Kompenzace poškozených softwarových firem se v průměru meziročně zvýšila o pět procent
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Firmy stíhané za užívání nelegálního softwaru musí počítat s tím, že je to bude stát víc peněz.

Průměrně odškodné za pirátský software totiž v Česku stouplo v průměru na 300 tisíc korun. Vyplývá to z analýzy protipirátské organizace BSA The Software Alliance.

"Kompenzace poškozených softwarových firem se v průměru meziročně zvýšila z 286 tisíc na zhruba 300 tisíc korun, tedy o pět procent. Nejvyšší kompenzace se loni pohybovaly okolo 700 tisíc korun," řekl Jan Hlaváč, mluvčí BSA.

Další peníze za právníky

Částky za odškodnění nezahrnují náklady na soudní řízení a právní zastoupení: „Ty obvykle navýší náklady o dalších 10 až 15 procent," uvedl Hlaváč.

V Česku se podle poslední analýzy BSA užívá 35 procent softwaru nelegálně. To znamená, že téměř každý třetí software je instalován pirátsky. Komerční hodnota v Česku užívaného pirátského softwaru činí 3,8 miliardy korun.

"Letos očekáváme pokles míry softwarového pirátství minimálně o další procentní bod: z 35 na 34 procent. Ve firmách se daří pirátství dlouhodobě úspěšně potírat. Problematické jsou stále domácnosti, kde nelegálního softwaru přibývá, ale i tam se daří míru pirátství snižovat díky novým obchodním a cenovým modelům výrobců softwaru," řekl Jan Hlaváč.

S firmami stíhanými za softwarové pirátství se daří lépe dohodnout na úhradě škod díky zákonu o trestní odpovědnosti firem, který začal platit loni.

"Vedení firem má snahu více spolupracovat, protože zákon umožňuje stíhat za pirátství nejen konkrétní osoby, ale celou firmu. To podstatně zlepšilo pozici poškozených výrobců softwaru," uvedl mluvčí.

Malé firmy vedou

BSA registruje nejvíce oznámení na firmy, v nichž pracuje deset až sto zaměstnanců. Co do odvětví převažují společnosti z oblasti výroby, logistiky, inženýringu, designu a grafiky.

"Větší firmy se sto a více zaměstnanci si legálnost softwaru pečlivě hlídají. Zaměstnanci to vědí, a proto takové firmy jen málo udávají," řekl Hlaváč. 

Mezi nejčastěji užívaný nelegální software ve firmách patří operační systémy a kancelářské aplikace (Microsoft), antivirové programy (Symantec), software pro grafiky (Adobe) a projektanty (Autodesk).

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kde koupit software?

 

Právě se děje

Další zprávy