Penta rozšiřuje síť lékáren. Koupila i distributora

Radek Pecák Radek Pecák
14. 8. 2012 10:13
Počet lékáren vlastněných investičních skupinou přesáhne 260
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Investiční skupina Penta posiluje svoji pozici v oblasti tuzemského lékárenství. Ke své síti lékáren Dr. Max, kterých je v současné době v Česku 212, přikoupila síť lékáren Lloyds.

Ta dosud zahrnovala 55 lékáren a byla na tuzemském trhu v tomto segmentu číslem tři. Většina z lékáren je umístěna v nákupních centrech a v poliklinikách.

Kromě toho Penta od firmy Celesio AG  koupila i velkoobchodního farmaceutického distributora Gehe. Výše transakce činí 84,5 milionu eur. Gehe je čtvrtým největším lékárenským velkodistributorem v Česku.

Penta zaměstnává 25 tisíc lidí

Transakci bude ještě schvalovat antimonopolní úřad.

„Prostřednictvím Dr. Maxe a jeho platforem v jednotlivých zemích konsolidujeme lékárny ve střední Evropě. Proto byl pro nás řetězec Lloyds společně s významnou distributorskou společností Gehe velmi zajímavým cílem. Věříme, že konsolidace trhu v lékárenském odvětví významně přispěje k lepší kvalitě a dostupnosti služeb pro pacienty," řekl Václav Jirků, investiční ředitel Penty.

„Integrace lékáren Lloyds podpoří náš cíl stát se nejdostupnější lékárenskou sítí jak z hlediska ceny, tak lokality," řekl Pavel Vajskebr, generální ředitel Dr. Maxe.

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než dvacet pět tisíc lidí a konsolidované příjmy těchto společností dosáhly v roce 2011 výše 1,7 miliardy eur. Penta investuje především do oblastí retailu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu a bankovnictví. 

Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě, Limassolu, Amsterdamu a na Jersey.

 

Právě se děje

Další zprávy