Pecina si došlápl na luxusní kosmetiku. Žádá milion

kst
8. 4. 2008 9:45
Pokutu dostala Estée Lauder
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina.
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Skoro milion korun jako pokutu uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kosmetické firmě Estée Lauder CZ.

Společnost totiž podle úřadu uzavírala zakázané dohody s dalšími obchodníky značkové kosmetiky o cenách výrobků. Podle uzavřených dohod měli odběratelé povinnost dodržovat maloobchodní ceny stanovené společností Estée Lauder.

Informaci dnes přinesl ÚOHS v tiskové zprávě.

Na začátku dubna vydal úřad prvostupňové nepravomocné rozhodnutí, v němž společnosti  Estée Lauder uložil pokutu ve výši 818 tisíc korun.  

Úřad na konci roku 2006 zahájil šetření distribuce značkové kosmetiky. Měl podezření na možné určování koncových prodejních cen značkových parfémů odběratelům ze strany jejich dodavatelů.

V rámci šetření Úřad zajistil kopie smluv o prodeji výrobků kosmetiky uzavřených mezi společností Estée Lauder a jejími odběrateli, které obsahovaly ustanovení o povinnosti dodržovat ceny stanovené dodavatelem. Ve správním řízení pak bylo takové porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže prokázáno.

"Určování cen pro další prodej vede v konečném důsledku ke zvýšení cen pro spotřebitele a omezení konkurence v rámci značky. Proto české i evropské právo považuje takové jednání za závažné porušení soutěžních pravidel," uvedl k případu ředitel Sekce hospodářské soutěže ÚOHS Robert Neruda.

 

 

Právě se děje

Další zprávy