Pakt s Hyundai jde k Ústavnímu soudu

Martina Macková, Tomáš Fránek
19. 5. 2006 12:15
Praha/Brno/Bratislava - Smlouvu s Hyundai, kterou včera podepsal stát, bude zkoumat Ústavní soud. Měl by říct, zda neporušuje právo podnikatelů na rovné podmínky.  

Na Ústavní soud se obrátí lidé z vedení strany Nezávislí, kteří odmítají smlouvu pro nedůstojnost podmínek pro Českou republiku a jsou přesvědčeni o tom, že diskriminuje české podnikatele.

"Stát tím, že preferuje jen určité firmy, a zavádí tak nerovné prostředí do podnikatelské sféry, jedná v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy," řekla Aktuálně.cz právnička Jana Hamplová, která vede stranu do parlamentních voleb. Za obecný zájem chráněný zákonem přitom označila právo podnikatelských subjektů na rovné podmínky k podnikání na území jednoho státu.

Hamplová a další lidé z Nezávislých podají stížnost jako občané, ne jako strana. "Je složité dostat se procesně přímo k Ústavnímu soudu, ale pokusíme se o to. Jako občané máme naléhavý právní zájem na tom, aby věc byla vyřešena," řekla Hamplová.

Infobox
Autor fotografie: ČT24

Infobox

CO ŘÍKÁ ÚSTAVA

  • článek 11, 3 Listiny základních práv a svobod.

 

  • "Tento článek hovoří o tom, že vlastnictví nesmí být zneužito na újmu práv druhých anebo v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy. Ani stát nesmí zneužívat své vlastnictví," říká právnička.

 

ČTĚTE VÍCE:

Pokud jejich stížnost soud odmítne, jsou rozhodnuti napadnout platnost smlouvy u běžného soudu.

"Ne" obřím pobídkám pro cizí firmy

Hamplová, která je poslankyní (nedávno vystoupila z ČSSD) tvrdí, že chce zabránit tomu, aby v Česku vznikalo nerovné podnikatelské prostředí.

"V Rožnově pod Radhoštěm dnes krachuje kdysi prosperující česká firma jen proto, že kousek od ní vznikl za masivní podpory státu konkurenční LG.Philips," řekla Hamplová. "Je ostudné, že našim firmám neumíme často pomoci, a druhým se nedůstojně podbízíme."

Důvodem odmítnutí smlouvy s Hyundai měl být pro stát už fakt, že nejvyšší vedení korejské firmy je stíháno pro korupci. "Je to důkaz o tom, jak se slova o boji s korupcí myslí vážně. Každá strana jich má plná ústa, ale uzavírat obchody s lidmi z korupce obviněnými jim nevadí," míní politička.

Dva soudy, uspějí?

Kromě lidí ze strany Nezávislých podá žalobu také organizace Ekologický právní servis Brno, které se nelíbí, že stát vypracoval pro investici tři dokumentace pro trojici míst, a nakonec neposoudil, které je pro umístění továrny z hlediska ochrany životního prostředí nejvhodnější.

Poslankyně Jana Hamplová (dříve ČSSD, nyní lídr Nezávislých)
Poslankyně Jana Hamplová (dříve ČSSD, nyní lídr Nezávislých) | Foto: ww.psp.cz

"Jejich argumentace ve věci tří dokumentací je správná, a myslím si, že mají šanci žalobu vyhrát. Uspějeme i my. Nikdo není schopen obhájit, proč má jedna soukromá firma takovou masivní podporu státu, a druhá nikoliv," soudí právnička z Mohelnice.

KIA a Slovensko, stejná situace

Smlouva mezi Slovenskem a korejskou automobilkou Kia skončila také u soudu, kvůli utajení. Na Nejvyšší soud se obrátila organizace Přátelé země CEPA, které se nelíbilo, že vláda nechtěla zveřejnit přínosy investice, usnesení vlády k investičním smlouvám a materiál, na jehož základě vláda rozhodla o dotacích pro obce v okolí automobilky.

 

  • HYUNDAI MÁ RAZÍTKO, STÁT ŽALOBU NA KRKU
    ...Teprve včera podepsal ministr průmyslu Milan Urban  v Jižní Koreji s automobilkou Hyundai smlouvu o investici v Nošovicích a čeští právníci již hrozí žalobou. Úřady totiž podle nich při rozhodování fatálně pochybily...

 

Nejvyšší soud nařídil ministerstvu, aby jasně zdůvodnilo, co je ve smlouvě obchodní tajemství a co naopak zveřejnit může. Ministerstvo hospodářství i přesto část smluv nezveřejnilo. Přátelé země to označili za pohrdání rozhodnutím soudu. Ministerstvo přitom těsně po uzavření smlouvy s automobilkou Kia celou smlouvu zveřejnilo na internetových stránkách, po několika hodinách ji ale stáhlo. Slovenská vláda celý projekt nového závodu u Žiliny včetně dotace pro obce u továrny podpoří částkou 10,6 miliardy slovenských korun proti očekávaným 7,4 miliardy slovenských korun. Vyplývá to z materiálu dostupného na internetových stránkách úřadu vlády.
 
Nárůst plánovaných výdajů státního rozpočtu na realizaci korejské investice ministerstvo hospodářství odůvodnilo mimo jiné průtahy při výkupu pozemků a nedostatečnou přípravou investice. Vláda před časem přistoupila na požadavek nespokojených majitelů pozemků a za půdu pod nový závod jim nabídla vyšší cenu, než stát původně zamýšlel. Podle dřívějšího prohlášení ministra financí Ivana Mikloše nárůst státní podpory ovlivnilo rozhodnutí automobilky zvýšit roční výrobní kapacitu závodu o polovinu na 300 tisíc vozidel.

 

Právě se děje

Další zprávy