Ostrava si Ekovu Electric nechá, rozhodli zastupitelé

ČTK ČTK
20. 3. 2013 14:51
Konsorcium společností Škoda Transportation a Krnovské opravny nabízelo 180 milionů
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Tomáš Netočný

Ostrava  - Město Ostrava neprodá konsorciu společností Škoda Transportation a Krnovské opravny a strojírny strategický šestašedesátiprocentní podíl ve firmě Ekova Electric.

Přestože konsorcium navýšilo původní nabídku 130 milionů korun o 50 milionů, město podíl v dceřiné společnosti Dopravního podniku Ostrava zabývající se výrobou, opravami a modernizacemi drážních vozidel za těchto podmínek prodat nechce. Rozhodli o tom městští zastupitelé.

Město se nyní bude zabývat nabídkou firmy Cegelec na případný pronájem podniku. Do budoucna nevyloučilo ani možný vstup jiného strategického partnera.

"Je třeba říct, že tato druhá nabídka konsorcia byla zhruba o 50 milionů výhodnější nežli původní. Vlastní nabídka byla o 13 milionů vyšší a nároky na ponechání finanční hotovosti v rámci společnosti byly o 37 milionu nižší," řekl novinářům náměstek primátora Tomáš Petřík (ODS).

Dodal, že nabídka konsorcia je po rozhodnutí zastupitelů pro město uzavřena. "Zastupitelstvo a nikdo jiný nemůže uzavírat trh. Je možné, že přijde nějaká další nabídka, ale zda tomu tak bude, ukáže čas," podotkl Petřík.

Podle primátora Petra Kajnara (ČSSD) má Ekova Electric vlastní zakázky. "Z hlediska střednědobého tedy o ni strach mít nemusíme. Vstupem strategického partnera jsme chtěli dosáhnout toho, aby se Ekova rozvíjela a měla budoucnost, měla třeba vlastní značku a dostala se na trhy, aby to byl podnik s perspektivou," vysvětlil Kajnar. Dodal, že v nejbližších týdnech bude město rozhodovat o nabídce Cegelec, které městu nabízí desetiletý pronájem za 20 milionů korun ročně. "Čekali jsme, jaké rozhodnutí padne ke vstupu strategického partnera," uvedl Kajnar.

Dopravní podnik Ostrava založil stoprocentní dceřinou společnost Ekova Electric, aby oddělil svou komerční činnost od provozování městské hromadné dopravy, jak to požaduje evropská legislativa. Vstup strategického partnera dlouhodobě odmítají odbory dopravního podniku.

 

Právě se děje

Další zprávy