Opět více obálek po stromečkem. Češi počkají na slevy

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 12. 2011 11:40
Slováci vášni nakupovat dárky až po Vánocích tolik nepropadají
Dárků bude pod stromečkem méně a obálek více
Dárků bude pod stromečkem méně a obálek více | Foto: Aktuálně.cz

Praha, Bratislava - Zatímco pod stromečky v českých domácnostech bude letos opět méně klasických dárků a více obálek s penězi či poukázkami na nákup zboží, na Slovensku budou převažovat klasické balíčky.

Z průzkumu, který pro společnost Unilever v Česku a na Slovensku udělaly agentury Opinion Window a Focus totiž vyplývá, že Češi a Slováci mají rozdílnou strategii při nákupu vánočních dárků.

V Česku stále více lidí vánoční dárky pořizuje až po svátcích, kdy obchodníci zahajují velké výprodeje, ale na Slovensku povánoční slevy k nákupu dárků využívá mnohem méně zákazníků.

Češi na povánoční výprodeje čekají a aspoň některé vánoční dárky po svátcích hodlá nakoupit až 35 procent českých zákazníků. Na Slovensku je situace jiná. "Nepříznivá finanční situace sice nutí Slováky šetřit, ale nákupy dárků až po svátcích je příliš nelákají

 V obálkách jsou i poukázky na zážitky

"Povánoční slevy a výprodeje využije na nákup některých dárků jen každý desátý obyvatel Slovenska," stojí ve zprávě společnosti Unilever.

Hlavním motivem k pozdějšímu nákupu vánočních dárků jsou nejen povánoční výprodeje, ale také větší klid při výběru či možnost si dárek vyzkoušet. Po vánočních svátcích proto Češi i Slováci nakupují hlavně oblečení, obuv, elektroniku, sportovní potřeby či domácí spotřebiče.

Z průzkum také vyplynulo, že Češi na Vánoce častěji dávají dárkové poukázky. Zatímco na Slovensku obálku s poukázkou najde pod vánočním stromkem pouze sedm procent lidí, tak v Čechách tuto formu vánočního dárku zvolí až třetina lidí. V obou zemích budou lidé pořizovat zejména poukázky na různé pobyty či zážitky.

 

Právě se děje

Další zprávy