Olympijský sever Prahy láká: firmy chtějí stavět byty

7. 11. 2008 20:20
Kbely zbourají část starého centra, vybudují moderní
Letiště v Letňanech
Letiště v Letňanech | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Městská čtvrť Kbely na severu Prahy zrušila část svého starého centra. Na místě objektů, které má obec v plánu zbořit, vznikne centrum s byty, obchody a administrativou.

Pražské zastupitelstvo kvůli chystané přestavbě na podzim zrušilo dříve vymezené historické jádro obce, které se rozkládalo na ploše téměř 162 tisíc metrů čtverečních.

Jeho hranice prý svazovaly ruce investorům. "Byla to jediná šance, jak posunout rozvoj obce dopředu. O existenci nějakých historicky cenných budov ve středu Kbel, které by bylo nutné chránit, nemůže být řeč," tvrdí zdejší starosta Pavel Žďárský.

Centrum bude kromě bytů zahrnovat obchody, služebnu policie a jeho dominantou bude požární stanice. "Na její výstavbu jsme dostali před pár dny dotaci ve výši 20 milionů korun," říká Žďárský.

Starou úřad nechá zbořit a na její místo přijde náměstíčko s kašnou. Demolice čeká také zahrádkářskou kolonii, na jejíž 3,5hektarové rozloze má vzniknout park.

Byty a kanceláře

Podle představitelů Kbel je razantní přestavba města nutná. I proto, že celá severní část Prahy, tedy oblast Kbel, Letňan, Čakovic a vysočanského Klíčova, by měla být v následujících letech jedním z developersky nejaktivnějších území Prahy.

Na místě vznikne asi tisícovka bytů. Na území Letňan tak vstoupil například Central Group, Ekospol, společnost Coventina, CPI, nebo Zelené Letňany. Skanska Reality zase koupila pozemky v Kbelích s tím, že tu chce za dva až tři roky nabídnout několik stovek bytů. Plány na výstavbu bytů v Letňanech má i finanční skupina Odien Group.

Stanice Metro Letňany
Stanice Metro Letňany | Foto: stavbaroku.cz

Minimálně dvě developerské společnosti v této oblasti zvažují i výstavbu velkých administrativně-komerčních center a Praha v má v úmyslu založit zde jeden z největších městských parků.

Olympiáda, sysel a krize

Přesto nad severním územím visí ještě řada otazníků. Vedle kontroverzní olympiády, která by se mohla případně odehrávat i na území Letňan, není jasný budoucí vývoj výstaviště PVA Letňany.

Praha v 90. letech usilovala, aby se zde vytvořilo jedno z komerčně nejúspěšnějších výstavišť ve střední Evropě, pozdější majetkový vývoj ale vizi představitelů města zkomplikoval.

Radní Prahy navíc už před několika lety potvrdili, že chtějí zrušit Letiště Letňany, které s výstavištěm bezprostředně sousedí. Přestože na jeho pozemcích žije chráněný sysel, myšlenka zastavět letiště dosud přežívá. Na Magistrátu se dokonce mluví o tom, že by mělo být volné pro zástavbu po roce 2010, případně po roce 2012, a to v souvislosti s novým územním plánem.  

Rozvoj severní části Prahy může zbrzdit i další moment - hospodářská krize. Již nyní někteří developeři v území zvažují, že některé své projekty prodají, případně ty plánované odloží.

 

Právě se děje

Další zprávy