Okurkové sezoně vévodí salátovky, hlásí ČSÚ

Dušan Klimeš
24. 8. 2007 14:17
Salátovky předstihly nakládačky
Okurka by neměla chybět v žádném dobrém salátu
Okurka by neměla chybět v žádném dobrém salátu | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jsme národem salátových či nakládaných okurek? Na tuto otázku se pokusil najít odpověď Český statistický úřad během horkých letních dnů.

A výsledek překvapil. Zatímco sklizeň v uplynulých letech jasně hovořila ve prospěch nakládaček, loni se trend obrátil a v Česku se poprvé od roku 2002 sklidilo víc salátovek, dokonce o polovinu.

Přestože nakládačky zabírají dvakrát více plochy na českých polích, urodilo se jich "pouze" 2,9 tisíce tun, zatímco okurek na salát zemědělci sklidili 4,5 tisíce tun.

Zásoby versus zdravý styl

"Z hlediska spotřeby se dá předpokládat, že nakládačky se těší oblibě především u lidí, kteří už v létě myslí na zimní období a široké příbuzenstvo a neváhají se v rekordních vedrech pustit do nakládání a zavařování všeho druhu," myslí si statistikové.

"Salátovky zase vedou u vyznavačů zdravého životního stylu, živících se v letních měsících především míchanými saláty z čerstvé zeleniny," upřesňují.

Foto: Aktuálně.cz

Nakládačky za sebou nemají dobré roky. Od roku 2002, kdy se pěstovaly na více než šesti stech hektarech, se propadly až na loňských asi 260 hektarů. Letos se tento druh okurek znovu dostal do obliby a půda pro něj vyhrazená překročí 320 hektarů.

To salátovky měly osud trochu jiný. Svůj podíl na českých zemědělských plochách začaly zvyšovat již v roce 2004 a i letos by se jim měl znovu zvětšit.

Němci jsou na nakládačky

Okurková sezona není pouze v Česku. Podle Eurostatu se salátovky v Evropské unii osévají na ploše zhruba desetkrát větší než nakládačky.

"Absolutně největší díl půdy opanovaly v Polsku, letos přes 20 tisíc hektarů," píše ČSÚ.

Naopak národem nakládaček se v EU loni stali Němci, kteří je pěstovali na téměř 2,5 tisících hektarů.

 

Právě se děje

Další zprávy