O lesnických pracích nebude rozhodovat jen cena

Petr Havel (spolupracovník redakce)
25. 12. 2007 16:00
Lesům ČR chybí podepsat desítky zakázek
Zužitkovat kalamitní dřevo je náročnější než standardní lesní těžba. Na snímku dřevozpracující závod ve Strážově.
Zužitkovat kalamitní dřevo je náročnější než standardní lesní těžba. Na snímku dřevozpracující závod ve Strážově. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Jen zlomek lesnických zakázek na příští rok mají podepsány Lesy České republiky. A do konce roku se řady podepsaných smluv moc nerozšíří.

Z celkem 257 smluvních územních jednotek, pro něž proběhla výběrová řízení, je připraveno k podpisu smluv s vítězi tendrů 101. V rozhovoru pro Aktuálně to uvedl nový generální ředitel lesů Jiří Novák.

Skutečně podepsáno je ale jen málo smluv, a to na celkem 30 lokalitách označovaných OM (odvozní místo) a na dvou lokalitách P (lesnické práce s prodejem dříví "při pni").

Novák nicméně věří, že v průběhu ledna budou podepsány "prakticky všechny smlouvy na týkající se zakázek s prodejem dřeva na odvozním místě a větší část tendrů s prodejen dřeva při pni".

Právě zakázky typu P v současné době šetří kvůli podezření z dumpingových cen Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, přičemž do konce letošního roku Úřad všechny nabídky posoudit nestihne.

Státní podnik tak využije v lokalitách, kde nedojde do konce roku k podpisu smluv, možnost zajistit lesnické práce prostřednictvím opcí se stávajícímu smluvními partnery. Opce přitom platí až do konce března 2008.

V současné době nicméně nelze jednoznačně říci, kolik opcí LČR reálně využijí. "Já jsem ale  přesvědčen, že se většina zakázek vrátí z antimonopolního úřadu tak, že smlouvy bude možné podepsat," tvrdí Novák. Jasněji by podle jeho slov mělo být 7. ledna, kdy proběhne mezi LČR a ÚOHS ohledně zakázek další jednání.

Nový šéf Lesů ČR Jiří Novák
Nový šéf Lesů ČR Jiří Novák | Foto: Lesy ČR
Exkluzívní rozhovor: Nový šéf lesů: Při zakázkách má jít zisk stranou

Novák ale připouští, že na některých jednotkách nebude možné smlouvy na lesnické práce podepsat, a bude tak nutné vyhlásit nová výběrová řízení. "Současná kritéria budou změněna, především v tom smyslu, aby nebyla jediným kritériem nejnižší cena," konstatuje Novák.
 
To podporují i lesnické firmy. Podle prezidenta České asociace podnikatelů v lesním hospodářství Pavla Indry je revize podmínek současných tendrů nezbytná. "Aby bylo možné minimalizovat rizika dumpingu, bylo by vhodné předkládat například lepší kvalifikační dokumentaci nebo bankovní garance," říká Indra.

Stejně tak je podle něj nutné oddělit od sebe  výběrová řízení na budoucí smluvní partnery lesů a opce realizované současnými smluvními partnery.

Návrh podmínek na výběrová řízení v lokalitách, kde se nepodaří uzavřít smlouvy na lesnické práce v rámci současných tendrů, bude podle Nováka vypracován do 2. ledna 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy