Nového šéfa Lesů ČR vybere personální agentura

ČTK ČTK
14. 3. 2013 15:03
Státní podnik je bez generálního ředitele již čtvrt roku
Podnik je stále bez šéfa.
Podnik je stále bez šéfa. | Foto: Zuzana Hronová

Olomouc - Nového generálního ředitele Lesů ČR ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) vybere s pomocí personální agentury. Více než čtvrt roku běžící tendr na výběr nového generálního ředitele Lesů ČR (LČR) Bendl před několika dny zrušil, protože se do něj nepřihlásil žádný vhodný kandidát.

Státnímu podniku LČR patří polovina tuzemských lesů a bez generálního ředitele je od loňského listopadu, kdy na tento post rezignoval Svatopluk Sýkora. Od prosince řídí firmu její dosavadní finanční ředitel Michal Gaube.

Do výběrového řízení na ředitele LČR, které ministerstvo vypsalo koncem listopadu, se přihlásilo 25 lidí, počet uchazečů se postupně snížil na tři. "Výběrové řízení jsem zrušil, protože jsem nenašel nikoho, kdo by mohl tuto velice významnou a odpovědnou funkci dělat. Diskutoval jsem o tom i s panem premiérem. Jsem rozhodnut v krátkém čase oslovit profesionální agenturu a hledat touto cestou generálního ředitele (LČR)," řekl dnes novinářům Bendl na sněmu Agrární komory v Olomouci.

Bývalý ředitel Sýkora důvody své rezignace neuvedl, podle některých médií tak učinil na nátlak Bendla. Ministerstvo nejprve uvádělo, že nového generálního ředitele LČR jmenuje do konce ledna 2013. Poté v pořadu České televize Otázky Václava Moravce počátkem února Bendl řekl, že by jej rád vybral do konce týdne a že ve hře zůstávají tři kandidáti. Následně tento krok sliboval po návratu premiéra Nečase z jednání o rozpočtu EU v Bruselu v půlce února.

Bendla za rozhodnutí kritizují

"Ministr Bendl možná projevil vysokou míru loajality vůči zákulisním mocenským skupinám, v našich očích však totálně selhal a napomohl pokračující destabilizaci Lesů ČR i celého sektoru," uvedl dlouhodobý kritik lesnické politiky státu, prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů (AČMD) Zdeněk Valný. Bendl by podle něj měl okamžitě rezignovat. "Tedy dřív, než padne samotná vláda," dodal s tím, že výběrové řízení od počátku považoval za zmanipulované.

Výběrové řízení a nedodržování slíbených termínů vyhlášení vítěze opakovaně kritizovala například také poslankyně za Věci veřejné Kateřina Klasnová. MZe by podle ní mělo urychleně vypsat nový tendr a v něm dodržovat stanovené termíny. Výběr by měl být transparentnější a ve výběrové komisi by měli zasedat nezávislí lesničtí odborníci, nikoli například ředitelka Nečasova kabinetu Jana Nagyová.

Zveřejnění členů komise se ministerstvo dlouho bránilo. Minulý týden ČTK potvrdilo, že kromě Nagyové vybírali nejvhodnější kandidáty pro ministra čtyři vedoucí pracovníci z MZe a šéf dozorčí rady LČR Miroslav Zámečník.

Protikorupční policie vyšetřuje zakázky LČR na informační technologie, při nichž údajně vznikla škoda zhruba 350 milionů korun. Policisté případ prověřují pro podezření z trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku a legalizace výnosů z trestné činnosti. Zatím policie v případu nikoho neobvinila ani nezadržela.

 

Právě se děje

Další zprávy