NKÚ hledá nové sídlo, vybírá mezi domy dvou miliardářů

Zuzana Kubátová Zdeněk John, Zuzana Kubátová
6. 3. 2013 7:30
Členové sněmovního kontrolního výboru rozhodnují o nové budově NKÚ
Současné sídlo NKÚ v pražských Holešovicích.
Současné sídlo NKÚ v pražských Holešovicích. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Členové sněmovního kontrolního výboru dnes rozhodnou, který z dvojice českých miliardářů Radovan Vítek - Karel Komárek se postará o příští sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu.

NKÚ končí v září tohoto roku nájem v budově Tokovo v pražských Holešovicích, jež patří Vítkově společnosti CPI. Tato firma také předložila úřadu návrh, za jakých podmínek by kontroloři mohli sedět ve stejné budově i v příštích letech.

Konkurentem Vítkově nabídce je budova Sazky v pražských Vysočanech, kde sídlí stejnojmenná loterijní společnost patřící do skupiny KKCG Karla Komárka, čerstvého českého přírůstku v žebříčku Forbesu.

Realitní horečka stoupá, ve hře je 300 milionů

"Vedeme s NKÚ jednání o prodeji. Víme o dalších zájemcích o naši budovu, ale v této chvíli jednáme pouze s NKÚ," řekl online deníku Aktuálně.cz Kamil Ziegler, člen představenstva Sazky. Ziegler nechtěl nabídku pro NKÚ konkretizovat, podle informací z realitního trhu se ale pohybuje kolem 300 milionů korun za nákup celé budovy.

"V současné době probíhají jednání o prodeji administrativní budovy Sazky Nejvyššímu kontrolnímu úřadu. Tato jednání nebudeme v tuto chvíli blíže komentovat, vzhledem k tomu, že nebyla ještě ukončena," sdělil také mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Sazka svou budovu využívá sotva z poloviny. Většina honosného sídla, které firma vybudovala v éře Aleše Hušáka, zeje prázdnotou.

Vítek nabízí: Nestěhujte se

Vítkova CPI nabízí Nejvyššímu kontrolnímu úřadu prodloužení pronájmu v Tokovu. Podle nabídky, do níž mělo Aktuálně.cz možnost nahlédnout, jsou ve hře dvě varianty.

Buď krátkodobý pronájem na 12 až 15 měsíců, během nichž si NKÚ najde definitivní sídlo. Za to by se roční nájem pohyboval kolem 20 milionů korun (dosud NKÚ platí 44 milionů). Druhou variantou je dlouhodobý pronájem na pět až sedm let. V závislosti na tom, kolik plochy by NKÚ opravdu užíval, by se nájem pohyboval mezi 23,3 a 25,7 milionu.

"Dali jsme nabídku velmi agresivně, pod cenami běžnými na trhu. Myslím, že nám mohou jiné varianty těžko konkurovat. Kdyby NKÚ kupovalo novou budovu řádově za 300 milionů korun, muselo by vydat další peníze na stavební úpravy a nábytek, takže se výsledná cena bude blížit k půlmiliardě. Jestli chce stát dokázat, že šetří, teď k tomu má příležitost," řekl ředitel Vítkovy CPI Zdeněk Havelka.

Podle informací Aktuálně.cz preferuje vedení NKÚ koupi nové vlastní budovy. "Nebudeme naše stanovisko před jednání na kontrolním výboru jakkoliv komentovat," uvedla mluvčí NKÚ Olga Málková.

 

Právě se děje

Další zprávy