Nezaměstnanost prudce stoupla, přibylo 37 tisíc lidí

Petr Kučera Petr Kučera
9. 1. 2013 9:40
Míra nezaměstnanosti vzrostla na 9,4 procenta, na jedno místo čeká skoro 16 lidí
Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Praha - Nezaměstnanost v Česku během prosince prudce vzrostla. Bez práce je 545 311 lidí, z toho 531 994 mohlo okamžitě nastoupit do zaměstnání. Míra registrované nezaměstnanosti tak stoupla na 9,4 procenta z listopadových 8,7 procenta.

Oproti letošnímu listopadu přibylo na úřadech práce 36 813 uchazečů, zhruba stejný přírůstek (36 860) je to i v porovnání s loňským prosincem.

Na podporu v nezaměstnanosti má nárok pětina (19,8 procenta) uchazečů, celkem 107 937 lidí. Ještě před rokem to ale byla čtvrtina (25,6 procenta).

Za celý loňský rok průměrná míra nezaměstnanosti činila 8,6 procenta, byla tak stejná jako v roce 2011.

Vyplývá to z nejnovějších statistik ministerstva práce a sociálních věcí.

Šestnáct lidí na jedno místo

Na jedno volné místo čeká v průměru 15,6 lidí, nejvíce v okresech Havlíčkův Brod (116,6), Jeseník (94,6), Olomouc (87,8), Chomutov (68,2) a Jindřichův Hradec (62,2).

Nejvyšší míru nezaměstnanosti hlásí okresy Bruntál (18,0 %), Jeseník (16,4 %), Most (16,0 %), Znojmo a Chomutov (shodně 15,1 %). Relativně nejlepší situace zůstává v okresech Praha-východ (3,6 %), Praha-západ (4,4 %), Praha (4,5 %) a Mladá Boleslav (5,1 %).

Nezaměstnanost v prosinci podle regionů (klikněte pro zvětšení)
Nezaměstnanost v prosinci podle regionů (klikněte pro zvětšení) | Foto: MPSV

Zaměstnavatelé dobrovolně nahlásili 34 893 volných pracovních míst. Dalších téměř 31 tisíc volných míst pak zjistily úřady práce z internetových nabídek po očištění duplicit.

Podle nové metodiky ministerstva činí podíl nezaměstnaných vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let ke konci prosince 7,4 procenta. Dosavadní metodika, z níž vyplývá údaj o 9,4 procentech, poměřuje míru nezaměstnanosti pouze k ekonomicky aktivním lidem, proto je podíl vyšší.

Stejně jako v Belgii

Podle jednotné metodiky statistického úřadu Eurostat je nezaměstnanost v Česku sedmá až osmá nejnižší v Evropské unii.

Nejnižší nezaměstnanost v EU hlásilo v listopadu Rakousko (4,5 %), nižší než Česko mají také Lucembursko (5,1 %), Německo (5,4 %), Nizozemsko (5,6 %), Rumunsko (6,7 %) a Malta (6,9 %). Belgie má s 7,4 procenta stejnou míru nezaměstnanosti jako Česká republika.

Nejvíce od března 2011

"Počet nezaměstnaných v Česku dosáhl nejvyšší úrovně od března 2011," zdůrazňuje analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

"Nedá se ale mluvit o překvapivém vývoji. Prosincový přírůstek se zásadně neliší od minulých let a v převážné míře za ním stojí obvyklé ukončování sezónních prací. Jen menším dílem, odhadem do 10 tisíc osob, se na nových nezaměstnaných podepsalo propouštění z podniků v důsledku nízké poptávky v ekonomice," dodává.

Na trhu sice neprobíhá žádné drama z hlediska likvidace míst, na druhé straně vzniká velmi málo nových pracovních příležitostí, podotýká Sobíšek. Pro nezaměstnané je čím dál těžší se vrátit do pracovního procesu.

"Pro další období předpokládáme pokračování růstu nezaměstnanosti a její vrchol v únoru. Míra nezaměstnanosti stoupne podle dosavadní emtodiky na 10,1 procenta," odhaduje analytik.

Také podle Libora Stodoly z poradenské společnosti PwC Česká republika nelze letos očekávat znatelnější pokles míry nezaměstnanosti, nepředpokládám však ani výraznější zhoršení situace.

"Firmy sice letos nebudou výrazněji nabírat, ale razantnější propouštění bude také spíše ojedinělé. Klíčové zaměstnance si firmy snaží udržet. Kvalitního odborníka či manažera je tak navzdory masám nezaměstnaných těžké sehnat," říká Stodola.

Připomeňte si podrobnější čísla za listopad:

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaká je nabídka volných pracovních míst.

 

Právě se děje

Další zprávy