Nejvíc peněz spolkne Čechům bydlení, jídlo je druhé

Ekonomika Ekonomika
17. 12. 2009 16:05
Ve třetím čtvrtletí Češi utráceli o málo víc než před rokem, nejvíc za bydlení a energie.
Bydlení už od začátku roku tvoří nejpodstatnější položku rozpočtu českých domácností. Ilustrační foto.
Bydlení už od začátku roku tvoří nejpodstatnější položku rozpočtu českých domácností. Ilustrační foto. | Foto: stavbaroku.cz

Praha - Střecha nad hlavou a s ní spojené výdaje, je nejvyšší položkou v rodinném rozpočtu v Česku. Lidé za bydlení a energie utratí 21,8 procenta všech svých výdajů.

Jídlo a nealko nápoje za touto položkou příliš nezaostávají, utratíme za ně 19,1 procenta všech vydaných peněz.  Třetí místo obsadila kultura a odpočinek. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu za třetí čtvrtletí letošního roku.

Bydlení si tak v čele žebříčku vyměnilo s jídlem místo. Podle expertů se však jedná o obecný trend. Jinak však Češi utráceli o málo více než ve stejném období před rokem, asi o 1,2 procenta. Největší nárůst výdajů je vidět právě na útratě za samotné bydlení, tam náklady vzrostly o 10 procent.

V těsném závěsu zůstává vybavení do domácnosti a opravy, za něž lidé zaplatili o víc než 6 procent navíc. Naopak nejvíc se Češi uskromnili v dopravě, za niž utratili o 12 procent méně než před rokem.

Výraznější vliv hospodářské krize zatím podle analytiků na výdajích lidí vidět není. Přestože zřejmě utráceli opatrněji, co se týká luxusnějšího zboží, nijak zásadně se neomezovali.

"Větší změny ve spotřebním chování domácností lze očekávat až příští rok, kdy se pravděpodobně zastaví reálný růst jejich příjmů. Šetřit se pak začne především na zbytných položkách," řekl ČTK analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Čechy bude v utrácení v nejbližší brzdit hlavně další růst nezaměstnanosti, který se nezastaví nejméně do jara příštího roku. Finanční situace rodin se však podle analytiků zlepší až koncem příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy