Nejprodávanějším autem je poprvé hybrid

Radek Pecák Radek Pecák
8. 1. 2010 17:28
Zatímco v Japonsku jsou hybridní automobily na čele žebříčku nejprodávanějších automobilů, u nás o ně zájem není.
Prius je nejprodávanější hybridní automobil na světě. U nás stojí 679 900 Kč.
Prius je nejprodávanější hybridní automobil na světě. U nás stojí 679 900 Kč. | Foto: Aktuálně.cz

Praha, Tokio - Automobily s hybridním pohonem se poprvé v historii ocitly na samém vrcholu prodejních žebříčků. První zemí, kde se to stalo, je Japonsko, kde se Toyota Prius stala nejprodávanějším automobilem loňského roku a její levnější konkurent Honda Insight obsadila páté místo.

Priusů se v Japonsku prodalo přes dvě stě tisíc kusů, což znamená, že zhruba každé čtrnácté auto, které si vloni Japonci koupili, byl právě tento model. Celkově mají hybridní automobily podíl na japonském trhu s auty zhruba deset procent.

Japonsko je však v tomto směru unikátem na celé planetě. Například v USA se podle odhadů výzkumné společnosti Green Car Congress hybridní vozy na celkovém prodeji nových aut podílejí zhruba 2,8 procenty. V Evropě je to ještě daleko méně.

V Česku hybridy nelákají

V České republice je zájemců o koupi hybridního automobilu pramálo. Konkrétně Priusů se vloni podle čerstvých statistik Svazu dovozců automobilů prodalo 79 a insightů 13. Úspěšnějším byl u nás pro hybridy rok 2008, kdy jen Prius zvolilo u nás 108 kupců nových vozů. Nejvíce Priusů najednou je možno vidět před obchodním domem IKEA. Tato firma jich má ve svém vozovém parku již čtrnáct. 

Toyota Prius 3. generace

  • Současná generace Toyoty Prius je již třetí v pořadí.
  • V ČR měla svoji prodejní premiéru v loňském roce.
  • Pod kapotou pracují dva motory - benzinový o objemu válců 1,8 l a elektromotor s výkonem 60kW.
  • Jen na elektrický pohon dokáže aut díky energii z baterií ujet po městě zhruba dva kilometry, pak se opět nastartuje spalovací motor.
  • Díky této technologii je průměrná spotřeba priusu 3,9 litru naturalu 95 na 100 km a emise CO2 jsou jen 89 g/1km.
  • Prius se dá v ČR koupit od 679 900 Kč. 
  • Nyní se připravuje další verze priusu s většími bateriemi, které by se rovněž daly dobíjet ze zásuvky. Za 90 minut by tak auto získalo energii dostatečnou k ujetí 20 kilometrů, což je vzdálenost, která stačí většině populace k dojezdu na pracoviště. 

Ze zkušeností prodejců vyplývá, že po hybridních vozech je obvykle větší poptávka až v kategorii luxusních a sportovně užitkových vozů. Proto je u nás v prodeji hybridů úspěšnější než Toyota značka Lexus. Té se podle jejího mluvčího Petra Žemličky podařilo v roce 2008 prodat 187 hybridních verzí svých modelů.

Ekologická auta, bílé vrány

Stejně jako hybridy se poměrně špatně na českém trhu prodávají i ostatní  ekologické verze osobních automobilů - tedy upravené na spalování paliva E 85, stlačeného zemního plynu CNG nebo dokonce elektromobily. jejich většímu rozšíření podle ředitele sekretariátu Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka brání především vyšší pořizovací cena absence podpory ze strany státu a také malý dojezd a řídká síť čerpacích stanic pro tato paliva. 

Přece jen o trochu větší zájem je o vozidla spalující LPG, neboť v tomto případě je právě síť čerpacích stanic poměrně hustá. Celkově ale počet prodaných vozů s alternativním pohonem na celkovém trhu s novými osobními auty vloni v ČR nedosáhla ani dvou desítek.

 

Právě se děje

Další zprávy