Nejefektivněji v Česku hospodaří průmyslové podniky

Tereza Holanová Tereza Holanová
24. 10. 2012 15:30
Nejmenší produktivita je typická pro vzdělávání, ubytování a stravování
Foto: Unipetrol

Praha - Nejefektivněji v uplynulých třech hospodařili s penězi čeští podnikatelé v chemickém průmyslu. Nejmenší produktivita byla naopak typická pro obory, které se věnují vzdělávání, ubytovávání a stravování.

Vyplývá to z analýzy České kapitálové informační agentury (ČEKIA), která srovnávala efektivitu celkem 16 odvětví v České republice.

Výsledek mapuje situaci v letech 2009 až 2011, autoři sledovali firmy s ročními tržbami nad 50 milionů ročně a zároveň s alespoň deseti zaměstnanci.

Pomáhá i konkurence

Na vrcholu žebříčku se vedle chemického průmyslu umístily také doprava, potravinářství a výroba automobilů.

"Tato odvětví jsou náročná na kapitálovou vybavenost, a tedy kladou značné požadavky na schopnosti managementu adekvátně nakládat s majetkem společnosti," vysvětluje Michal Řičař, analytik skupiny Bisnode v ČR, pod kterou ČEKIA spadá.

V chemickém průmyslu kromě toho vyšší produktivitu umožňuje využívání nových technologií. Nárůst efektivity výrobě automobilů zase podporuje stále větší konkurence.

Především v oblasti služeb se naopak vložené peníze daří využívat hůře především kvůli silné závislosti na situaci v zahraničí nebo na vývoji cestovního ruchu.

Podnikání v těchto oborech má cyklický charakter. "Do některých položek jako je ubytování, údržba, vybavení, ale také marketing, je také třeba pravidelně investovat," připomíná Řičař.

Jaké firmy byly nejefektivnější ve vybraných odvětvích, ukazují následující tabulky:

 

Právě se děje

Další zprávy