Nebude dřevo, bijí na poplach jeho zpracovatelé

Petr Havel (spolupracovník redakce)
17. 11. 2007 0:00
Státní Lesy dosud nepodepsaly smlouvy s dodavateli
Zužitkovat kalamitní dřevo je náročnější než standardní lesní těžba. Na snímku dřevozpracující závod ve Strážově.
Zužitkovat kalamitní dřevo je náročnější než standardní lesní těžba. Na snímku dřevozpracující závod ve Strážově. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha Státní podnik Lesy České republiky nebude zřejmě v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku schopen dostát svým smluvním závazkům a nedodá obchodním partnerům potřebné množství dřeva na další zpracování.

Tvrdí to alespoň podnikatelé v dřevozpracujícím průmyslu.

Podle generálního ředitele společnosti LESS Jana Mičánka je přitom základní příčina v podmínkách a především výsledcích nedávno ukončených výběrových řízení.

Problémem jsou ceny

Řada vítězných subjektů na smluvní zakázky státních lesů totiž nabídla buď příliš nízké ceny za služby, nebo předpokládá prodej dřeva za příliš vysoké ceny. Ministerstvo sice část firem na základě dumpingových cen z tendrů vyřadilo, podle Mičánka se ale rizika problémů na trhu s dřevem nesnížila.

"Podnikatelé dosud nemají informace o tom, kdo vlastně v tendrech zvítězil. Je ale zcela jasné, že systém pustil do hry i firmy, které zakázky nemohou v žádném případě kapacitně zvládnout, protože jde o 'jednomužné' subjekty," konstatuje Mičánek.

Dalším problémem jsou ceny dřeva. Ty dosahují v současné době ceny v případě dominantního typu smrkového dřeva na odvozním místě 1700 až 2100 korun za kubický metr, některé vítězné firmy ale nabídly lesům 2300 až 2800 korun.

 "Nevím o žádném signálu z oblasti zpracovatelských firem, že by za tyto ceny nakupovaly. To znamená, že je to nerealizovatelná zakázka," tvrdí Mičánek.

Také prezident Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů Ivo Klimša problémy s dodávkami dřeva nevylučuje. "Dokud nebudou podepsány s vítězi příslušné smlouvy, tak bude riziko nedostatku dřeva existovat," říká prezident.

Klimša nicméně věří, že se většinu smluv podaří Lesům dotáhnout do konce. "Pokud ale nastanou komplikace ve větším měřítku, může to na tuzemském trhu dopadnout jako počátkem letošního roku, kdy také nebyly smlouvy, netěžilo se a dřevo nebylo," podotýká Klimša.

Gandalovič: Vše bude v pořádku

Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče ale výpadek dodávek dřeva nehrozí. "Jsem přesvědčen, že nedostatek dřeva na trhu nebude. Máme nasmlouvány těžby na druhé pololetí roku 2007 s možností opce na navýšení objemu těžeb až o dvacet procent, což zákon o veřejných zakázkách umožňuje. A toho bychom v případě problémů s výsledky výběrových řízení také využili," zdůrazňuje ministr.

Letos paradoxně pomohla kalamita, kterou řešil i ministr Gandalovič
Letos paradoxně pomohla kalamita, kterou řešil i ministr Gandalovič | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Navíc již podle Gandaloviče v současné době končí lhůta pro uplatnění připomínek u zhruba 60 procent vítězů výběrových řízení, s nimiž mohou být v nejbližší době smlouvy na služby a obchod s dřevem podepsány.

Jenže i z vyjádření samotných Státních Lesů vyplývá, že vítězné firmy se do smluv příliš nehrnou.

"Největší odběratelé dříví v Česku sdružení pod hlavičkou Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů dosud nepředložili stanovisko k návrhu tříletých smluv, což je podmínkou jejich úspěšného uzavření," uvádí mluvčí Lesů Šárka Kubelková.

Podle Mičánka ale některé firmy váhaly a váhají právě proto, že si uvědomily nereálnost svých cenových nabídek. A není ve svém názoru sám. Například šéf Lesní společnosti Stříbro František Kasl je přesvědčen, že právě kvůli nerealistickým cenám budou problémy na tuzemském trhu s dřevem počátkem příštího roku "obrovské".

 

Právě se děje

Další zprávy