Mléko z automatů je hit, jeho fanklub se rozrůstá

Mléko z automatů je hit, jeho fanklub se rozrůstá
Holešov, Kamila Daňková - "Je lepší když do toho vidíte, než do té krabice. Je to čerstvý, je to krémovější, pije se to samo. Má to lepší chuť než normální mlíko. On to pije denně. Že? Máš rád mlíčko od kraviček?" obrací se na synka. Paní Kamila z Holešova koupí v automatu pět litrů mléka týdně.
Holešov, Alexandr Loricz - "Je to dobré mlíko. Není chemicky ošetřené, nejsou to ty supermarketové bílé vody. Cena je vyšší, ale mně to stojí za to. Ať to stojí třeba dvacet korun, raději si připlatím za mlíko, než za vodu plnou prášku, která když zkysne, je to hnilá voda. O to mi jde. O tom, že hlavní hygienik varoval před zdravotními riziky syrového mléka, jsem slyšel, ale podle mě to je politický boj," je přesvědčen pan Alexandr z Otrokovic, který se pro mléko u automatu stavuje pravidelně na cestě z práce.
Holešov, Karel Jirsa - "Proč nekupuju mlíko ze supermarketů? Ty papírový sr*čky se nedají pít, asi tak vám to řeknu. Tohoto lehce vypiju na svačinu litr na posezení," vysvětluje pan Karel, který si týdně v automatu koupí dva litry mléka.
Mléko v automatech i automaty samotné jsou pravidelně kontrolovány. Mléko z nich je ale  neupravená živá kultura přímo od krav a lidský organismus si na ni musí zvyknout. Kromě varování a upozornění, jak mléko skladovat, dostanete u automatu i leták, jak si vyrobit domácí kefír. Na druhé straně receptu tvrdí agrární komora v tiskové zprávě, že kampaň proti automatům ze strany hygieniků a výrobců obalů "překročila všechny meze," když prezidenta komory Jana Velebu vyhodili z tiskové konference firmy Tetra Pak, která upozorňovala na možná zdravotní rizika syrového mléka.
Foto: Karel Toman
Karel Toman
5. 5. 2010 14:55

Čerstvé a syrové kravské mléko se může v Česku v automatech prodávat od loňského podzimu. Od té doby ke konci dubna 2010 je jich v zemi 140 a podle firmy Toko, která jich prodala 117, by jich koncem roku 2011 mohlo být tisíc. Automaty dávají lidem možnost koupit si mléko neodstředěné, tepelně nezpracované a tedy i s živými bakteriálními kulturami. To podle hygieniků nejspíš u některých z nich zpočátku vede k průjmům. Z oslovených zákazníků si na potíže ale nikdo nestěžoval. Naopak. Ti, co si chodí k mlékomatu kupovat čerstvé mléko, začínají připomínat rychle se rozrůstající fanklub "mléka, jak má být".

 

Právě se děje

Další zprávy