Mládek odvolal šéfa CzechInvestu, vydržel jen půl roku

ČTK ČTK
Aktualizováno 6. 2. 2014 14:20
Vedením agentury pověřil Ondřeje Votrubu, dosavadního ředitele divize investic
Foto: CzechInvest

Praha - Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek odvolal šéfa státní agentury CzechInvest Mariána Piechu. Na pozici šéfa agentury bude vyhlášeno výběrové řízení. Vedením společnosti byl dočasně pověřen dosavadní ředitel divize investic Ondřej Votruba.

Ministr Mládek odvolání potvrdil na čtvrteční tiskové konferenci.

"Mým cílem je udělat z agentury CzechInvest otevřenou proklientskou instituci, která především bude lákat do ČR nové investice představující tolik potřebná nová pracovní místa a příležitosti pro české dodavatele," uvedl Votruba. Prioritou je podle něj i čerpání ze strukturálních fondů.

Nový ředitel Votruba má podle serveru s vyhledáváním a zprostředkováním investic bohaté zkušenosti. Od roku 2002 pracoval coby asistent generálního ředitele japonské vládní agentury na podporu obchodu a investic JETRO. V CzechInvestu pracuje osm let a vystřídal několik vedoucích pozic. V letech 2006 až 2012 zastával pozici ředitele zahraničního zastoupení agentury CzechInvest v Tokiu.

Piechu loni v srpnu do funkce jmenoval bývalý ministr průmyslu Jiří Cienciala. Dříve Piecha působil na ministerstvu v pozici ředitele odboru inovačního podnikání a investic.

Podle plánu exministra Kuby měly být státní agentury CzechInvest a CzechTrade sloučeny k 31. prosinci 2013. Mládek v nedávném rozhovoru uvedl, že se tyto instituce slučovat nebudou. CzechInvest by se měl podle něj vrátit ke svému původnímu poslání, tedy získávání zahraničních investic.

CzechInvest je státní příspěvkovou organizací podřízenou ministerstvu průmyslu a obchodu. Cílem agentury je podpora přílivu zahraničních investic do ČR, podpora malých a středních podniků v ČR, kterým pomáhá při hledání kapitálového nebo strategického partnera v zahraničí.

Od roku 2004 funguje také jako orgán pro zavádění strukturálních fondů EU. V roce 2012 do Česka přilákal rekordních 350 nových projektů. Očekává se, že přinesou přes 26 miliard korun a vytvoří více než 12 tisíc nových míst.

 

Právě se děje

Další zprávy