Milionová pokuta pro UPC. Klamalo lidi i úřad

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
19. 12. 2013 14:50
Český telekomunikační úřad ufirmu pokutuje za užití klamavé obchodní praktiky.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Český telekomunikační úřad uložil společnosti UPC Česká republika pokutu ve výši jednoho milionu korun za užití klamavé obchodní praktiky. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Společnost UPC podle úřadu od září 2011 do září 2012 nabízela balíčky svých produktů s uvedením slibu „jedinečná cena, která platí napořád“. „Přičemž od 1. ledna 2013 je přestala účtovat v původních garantovaných cenách,“ dodal Martin Drtina, mluvčí úřadu.

Jde o jednu z nejvyšších pokut, jakou kdy ČTÚ uložil společnosti podnikající v elektronických komunikacích za porušení zákazu nekalých obchodních praktik.

Jednání společnosti UPC úřad vyhodnotil jako zvlášť závažné vzhledem k tomu, že uvedla v omyl spotřebitele, který je ve vztahu tou slabší stranou a nemá prostředky ani možnosti, jak se tomuto klamavému jednání aktivně bránit.

„Jedinou možností spotřebitele při nedodržení ujednaných podmínek smlouvy je odstoupení od této smlouvy, což je pro spotřebitele tou nejméně vhodnou s ohledem na nutnost zřizování nové služby, možné finanční zatížení např. při vracení zapůjčeného modemu a na časovou náročnost při změně smluvních vztahů u nového poskytovatele,“ říká Drtina.

Společnost UPC se ve správním řízení u ČTÚ hájila tvrzením, že svému závazku nemohla dostát vzhledem ke stoupajícím nákladům, tedy nárůstu plateb za energie a poklesu ekonomické výkonnosti.

„Přestože by ani tyto okolnosti nemohly být důvodem k tomu, aby užitou klamavou ob-chodní praktiku ospravedlnily, ČTÚ v rámci šetření ze statistických dat zjistil, že ceny elek-trické energie v roce 2012 naopak klesaly a ekonomické výsledky operátora byly v roce 2012 o 130 milionů korun lepší než v roce předchozím,“ uzavírá Drtina.

 

Právě se děje

Další zprávy