Litvínov na žebračenky nevyhlásil soutěž. Dostal pokutu

Lenka Smyčková
6. 11. 2008 12:15
Antimonopolní úřad udělil městu pokutu 30 tisíc korun
Neutěšenou sociální situaci v Litvínově řešil úřad radikálně. Teď dostal pokutu.
Neutěšenou sociální situaci v Litvínově řešil úřad radikálně. Teď dostal pokutu. | Foto: Stanislav Krupař

Brno - Poukázky pro chudé v Litvínově dostaly další ránu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil Litvínovu třicetitisícovou pokutu za nesprávný postup při výběru dodavatele poukázek pro sociálně slabé.

Pokuta, která zatím není pravomocná, přitom mohla ze zákona jít i do statisíců. Firma Accor Services totiž podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže dodala městu poukázky celkem za 4 miliony korun.

Na tak vysokou zakázku měla radnice povinnost vyhlásit výběrové řízení. Neudělala to.

V Litvínově jsou i další nesrovnalosti

"Litvínov nedodržel zákonný postup, čímž mohl být výrazně ovlivněn výběr nejvhodnější nabídky," uvedla Iva Hrazdílková z kanceláře veřejného ochránce práv, která litvínovské poukázky prošetřovala.

"Výběru dodavatele nepředcházelo žádné transparentně provedené zadávací řízení, které by objektivně dokládalo, že vybraný uchazeč nabízí nejlepší smluvní podmínky. Zadavatel naopak přímo přistoupil k uzavření smlouvy," dodala Hrazdílková.

Zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová přitom v "kauze litvínovských poukázek" poukázala i na další nesrovnalosti.

Město podle ní pochybilo například tím, že poukázky dalo místo peněz v hotovosti všem, kdo jsou už půl roku bez práce, aniž by úředníci individuálně posuzovali, kdo hotovost zneužívá, a kdo ne.

Plošně až od ledna

Plošné vyplácení sociálních dávek v hmotné nouzi formou poukázek podobných stravenkám bude podle novely zákona o pomoci v hmotné nouzi možné až od ledna 2009.

Dosud musí města vždy zvažovat případ od případu.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas už ale chystá změnu. Chce do zákona zavést opět jen možnost, nikoli povinnost, vyplácet v poukázkách 35-65 procent dávky.

 

Právě se děje

Další zprávy