Lidovci: Banky musí rychleji převádět peníze

Ekonomika Ekonomika
3. 10. 2008 13:30
Doba převodu mezi bankami by se mohla zkrátit ze tří na dva dny
Češi jsou "své" bance věrni.
Češi jsou "své" bance věrni. | Foto: GE Money Bank

Praha - Politici z KDU - ČSL chtějí přinutit české bankéře k tomu, aby rychleji převáděli peníze z účtu na účet.

Lidovci proto předloží novelu zákona o převodech peněžních prostředků. Doba převodu mezi jednotlivými bankami by se tak ze tří dnů zkrátila na dva.

"V době elektronického bankovnictví není možné, aby platby šly mezi jednotlivými bankami až tři dny," uvedl 1. místopředseda KDU-ČSL a vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek.

"Myslím, že nastal čas novelizovat tento poněkud zastaralý zákon. Vedle zvýšení mobility se tak také peníze budou úročit tomu, komu patří a nebudou se zbytečně dlouho vznášet v bankovním vzduchoprázdnu." dodal.

Podle senátorky Ludmily Müllerové právě probíhá připomínkové řízení expertů a v nejbližší možné době bude předložen legislativní návrh.

Bankám se však obecně vměšování politiků do záležitostí bank nelíbí, což se ukázalo při srpnovém prohlášení lidovců, že je třeba snížit bankovní poplatky.

"Nesouhlasíme s jakýmkoli vměšováním politiků do záležitostí privátních firem, neboť to je v rozporu s podmínkami trhu," prohlásila tehdy mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková.

KDU-ČSL chce také ve spolupráci s bankami a experty sjednotit bankovní terminologii, jejíž zjednodušení by mělo přispět k lepší orientaci klientů v bankovních službách.

"Jedním z důvodů nízké mobility bankovních klientů je nepřehlednost sazebníků a praktická neporovnatelnost služeb bank," tvrdí Patrik Nacher ze serveru bankovnipoplatky.com.

Pro běžné bankovní klienty je podle něj v praxi nemožné porovnávat nabídky jednotlivých bankovních ústavů a nemají ekonomický důvod měnit svoji banku.

 

Právě se děje

Další zprávy