Lidl dostal dvoumilionovou pokutu od inspekce

Red eko
10. 1. 2008 14:10
Firma opakovaně porušovala předpisy

Praha - Pokutu 2 miliony korun za porušení zákona dostala společnost Lidl, provozují síť diskontních prodejen. České inspekce životního prostředí (ČIŽP) potrestala firmu za porušení zákona o odpadech.

Je to zatím nejvyšší pokuta, jakou inspekční úřad dosud uložil obchodnímu řetězci. Lidl ve svých prodejnách podle inspekce nezajistil dostatečně sběr použitých výrobků určených ke zpětnému odběru.

Inspektoři ČIŽP loni v srpnu při opakovaných kontrolách zjistili, že ve třech prodejnách byla na jejich vstupních dveřích sice vyvěšena cedule o zpětném odběru výrobků, avšak v oddělení s nabídkou motorových olejů byly další plakáty, které sběr těchto výrobků omezovaly a regulovaly několika podmínkami. To je v rozporu se zákonem.

"Společnost podmiňovala bezplatný zpětný odběr předložením účtenky či dokladu ke koupi, anebo vrácením výrobku v originálním balení. Zpětný odběr byl vázán na konkrétní výrobní značku zboží," uvedla mluvčí České inspekce životního prostředí Ivana Awwadová pro agenturu ČTK.

To jsou podmínky, které zákon nepřipouští. "Zpětný odběr může povinná osoba odmítnout jen tehdy, pokud výrobek z důvodu kontaminace ohrožuje zdraví osob, které zpětný odběr provádějí," upozornila Awwadová.

Společnost Lidl v posledních letech podle mluvčí Awwadové opakovaně porušila i jiné povinnosti týkající se zpětného odběru výrobků. "Jedná se tedy již o několikátou pokutu, kterou ČIŽP společnosti za porušení zákona o odpadech uložila," uvedla Awwadová.

Diskontní řetězec Lidl v Česku provozuje přes 150 prodejen. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy