Lidé nenakupují, tržby klesly už pátý měsíc po sobě

ČTK ČTK
9. 5. 2013 10:32
Maloobchodní tržby klesly pátý měsíc po sobě, v březnu o 3,3 procenta
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Maloobchodní tržby v Česku klesly pátý měsíc po sobě.

V březnu bez sezonního očištění se meziročně snížily o 3,3 procenta po únorovém propadu o 4,7 procenta. Pokles prodeje hlásí obchody i prodejci aut. Meziměsíčně se tržby po očištění o sezonní vlivy zvýšily reálně o 1,4 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad. 

Očištěné o vliv počtu pracovních dní se meziročně tržby snížily o desetinu procenta. 

V obchodech neočištěné tržby klesly meziročně o 0,6 procenta, za prodej pohonných hmot o čtyři procenta a nepotravinářského zboží o 2,5 procenta. Prodej potravin vlivem blížících se Velikonoc naopak vzrostl o 2,8 procenta. Ve srovnání s únorem sezonně očištěné tržby v maloobchodě stouply reálně o dvě procenta. 

Neočištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel se meziročně snížily o 8,9 procenta. Klesl prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů a snížily se také tržby za opravy. Proti únoru se sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel zvýšily reálně o 0,7 procenta.

Čísla za březen dokládají, že spotřebitelská poptávka zůstává nadále velmi slabá, uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. "Rozhodně tak nemůžeme mluvit o růžovějších vyhlídkách. Neočekáváme, že by se domácnosti začaly letos pouštět do výraznějšího utrácení," dodal. Negativně se podle něj projevuje rostoucí míra nezaměstnanosti a nízký růst mezd.

Na nejistý výhled ekonomiky doplácejí zejména prodejci automobilů. "Ceny nových vozů sice klesají na dlouhodobá minima a prodejci se předhánějí v akčních nabídkách, na spotřebitele to už neplatí. Kdo chtěl nakoupit, tak to udělal. Ostatní spotřebitelé raději šetří," dodal analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

 

Právě se děje

Další zprávy