Letiště Vodochody slaví úspěch: Přistává více letadel

Hana Vorlíčková
17. 8. 2008 15:00
Meziročně přistálo o pětinu více strojů
Foto: Penta Investments

Praha - Letecký provoz ve Vodochodech roste. Za prvních šest měsíců přistálo (nebo odletělo) z letiště Vodochody asi o pětinu více letadel než v prvním pololetí uplynulého roku.

Za celý loňský rok jich přitom bylo celkem 1 735. Vyplývá to z údajů, které má Aktuálně.cz k dispozici.

Největší rozmach zaznamenaly v poslední době výcvikové lety. Zatímco za celý uplynulý rok bylo na letišti severně od Prahy evidováno 1 259 výcvikových letů, za první pololetí letošního roku jich bylo již 881.

ČSA i Travel Service

"Výcvikové lety u nás pořádají především České aerolinie a Travel Service," uvedl Martin Kačur, ředitel letiště Vodochody. Stále častěji probíhají i výcviky jiných leteckých společností.

Vyjma výcvikových letů využívají dráhu letiště Vodochody privátní tryskáče a letadla z výrobního programu Aera Vodochody. Množství pohybů malých privátních letadel v meziročním porovnání v podstatě stagnuje. Loni i letos jich bylo v prvním pololetí přes stovku. Naopak prudce poklesly počty startů a přistání letadel z Aera Vodochody.

"Loni jich bylo za celý rok 211, letos je to jen 42," upřesnil Kačur.

Česko-slovenská investiční skupina Penta Investments, která je majitelem Aera Vodochody, chce na severu Prahy postavit plnohodnotné mezinárodní letiště. Zatím firma spustila noční provoz letiště. Od ledna tohoto roku je totiž dráha osvětlena.

EIA se posouvá

Nové mezinárodní letiště by Penta ráda otevřela v roce 2011, zatím však firma zpracovává studii o vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Ta měla být původně hotová v létě, avšak dnes je již zřejmé, že termín se posouvá.

Čtěte také:
Penta láká levné aerolinie, opraví dráhu ve Vodochodech
Aero Vodochody je po letech opět v černých číslech
Aero Vodochody koupí rumunského výrobce letadel

Penta Investments zprivatizovala společnost Aero Vodochody na začátku uplynulého roku za tři miliardy korun. V létě 2007 pak oznámila, že chce na severu Prahy vybudovat mezinárodní letiště. Využít chce k tomu právě přistávací a vzletovou dráhu, která je v areálu firmy Aero. 

 

Právě se děje

Další zprávy