Kraj souhlasí: Bránu Beskyd obsadí hoteloví hosté

Tomáš Fránek
5. 1. 2008 13:00
Hotel a lázně nesmí zastínit místní kostel
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČSOP Nový Jičín

Ostrava - Výstavbě hotelu se čtyřmi sty lůžky a lázeňskou zónou v beskydské obci Ostravice už nic nebrání.

Moravskoslezský kraj i přes protesty ekologů, Správy chráněné krajinné oblasti Beskydy, České inspekce životního prostředí a Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity se stavbou nové velké rekreační zóny souhlasí.

Na dohled Lysé hoře

V obci Ostravice na dohled nejvyššího vrcholu Beskyd, Lysé hory, má tak při splnění třiceti podmínek stanovených krajem vyrůst hotel, kde bude 400 lůžek, wellness centrum a lázeňská zóna.

Součástí celého projektu, jednoho z největších v moravských horách, je také výstavba asi 500 parkovacích míst.

Odpůrcům stavby hotelu a lázeňské zóny  se nelíbí především to, že areál změní krajinu v místě nazývaném brána Beskyd.

"Záměr je v rozporu se schváleným územním plánem velkého územního celku Beskydy," uvedli například členové sdružení Beskydčan.

Podle územního plánu Beskyd se totiž počítá s celkovým nárůstem kapacity ve všech ubytovacích zařízeních o šest set lůžek. Tedy jenom o dvě stě více než bude v Ostravici.

Kraj tak po investorech celého projektu například požaduje, aby předložili návrhy na zmenšení areálu.

"A to vzhledem k regulacím územního plánu a výškovým parametrům stavby," uvedl v souhlasném stanovisku Milan Machač, vedoucí odboru životního prostředí  a zemědělství krajského úřadu.

Roky kontroly

Nový areál také nesmí zastínit dosavadní dominantu krajiny, kterou je místní kostel. A pokud hotel a lázeňská zóna vyroste, musí investor dál sledovat, co to dělá s přírodou.

"Po dobu minimálně pěti let od ukončení realizace záměru provádět monitorování fauny a flory v dotčeném území," vymínil si kraj.

V Ostravici, jejíž 29hektarový katastr pokrývají z více než poloviny lesy a obec je od Ostravy vzdálena asi třicet kilometrů, se původně kromě hotelu a lázeňské zóny měly současně stavět nové byty a apartmány a také úplně nové centrum obce.

Od výstavby bytů a centra obce investor zatím ustoupil.

Výstavba hotelu a lázeňské zóny v Ostravici je za poslední dobu dalším velkým projektem, který vyvolává obavy z toho, že výrazně změní krajinu pod horami.

Podobné námitky se objevily také při posuzování investice korejské automobilky Hyundai v Nošovicích. Tam korejská firma nakonec přistoupila na některé požadavky ekologů na vzhled své továrny.

 

Právě se děje

Další zprávy