Kostlivci ze skříní České exportní teprve vypadnou

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
16. 1. 2014 6:15
Účet za špatné exportní úvěry, kvůli kterým zasáhla policie, ani zdaleka není úplný.
Zásah policie v sídle České exportní banky ve středu 15. ledna 2014
Zásah policie v sídle České exportní banky ve středu 15. ledna 2014 | Foto: ČTK

Praha - Účet za špatné exportní úvěry, kvůli kterým vtrhla policie ve středu ráno do sídla České exportní banky (ČEB) a do státní pojišťovny EGAP, zatím ani zdaleka není úplný, napsal deník Insider. Další problematické případy ze sklářské branže i jiných oborů v Rusku, na Ukrajině i v dalších destinacích totiž čekají na "odhalení".

Policejní zásah není ničím překvapivým, jednoho dne musel přijít. Nejvyšší státní zastupitelství se už dlouho zabývá trestním oznámením, jež podala senátorka Alena Dernerová poté, co Nejvyšší kontrolní úřad v létě roku 2011 zveřejnil mimořádně varovné závěry své předchozí kontroly v ČEB. Minimálně ještě koncem loňského roku přitom v bance běžel forenzní právní audit týkající se postupu bankovních úředníků z minulých let.

V České exportní je určitě dál co kontrolovat. Největším problémem, který současný ředitel Jiří Klumpar zdědil po předchůdcích Lubomíru Pokorném a Tomáši Uvírovi, je balík úvěrů poskytovaných různým ruským a ukrajinským podnikatelům na dovoz sklářských technologií turnovské firmy Sklostroj. Jen jeho obchodní partneři nechali v ČEB podle dostupných informací nesplacené dluhy za sedm až osm miliard korun.

Banka je schvalovala za ředitele Pokorného. Jeho nástupce Uvíra do ČEB přišel před dvěma lety s úkolem, aby chyby z této éry napravil. Podle všeho však správu problematických úvěrů a nastartování nové strategie banky nezvládl, proto nastoupil počátkem loňského roku nový šéf Jiří Klumpar. Škodám už ale zabránit nedokázal.

Krize a lajdáctví

První definitivně odepsané „sklářské" půjčky musela z pojistného plnění bance proplatit loni na podzim státní pojišťovna EGAP. Ta do ČEB poslala 2,74 miliardy, což ovšem nebyla úplná náhrada za utrpěné ztráty. Pojišťovna výplatu krátila kvůli chybám, jichž se banka při udělení a správě úvěrů dopustila.

Jak vznikl sklářský problém? Zčásti za něj může krize, která kolem roku 2010 srazila v Rusku a na Ukrajině poptávku po obalovém skle. Někde se přidaly nepředvídatelné potíže, jedna z dlužnických skláren například zcela vyhořela. K tomu je ale třeba přičíst liknavost samotné ČEB.

Jak upozornila už zmíněná zpráva NKÚ z roku 2011, banka si u některých sklářských úvěrů nedokázala ohlídat zástavy. Nemovitosti, jimiž měli importéři za půjčky ručit, nezajistila u místních katastrálních úřadů, takže se k nim při potížích nemohla dostat. Jindy řešení problémů odkládala tak dlouho, až se dlužníci formálně zbavili majetku, který by po nich bylo možné vymáhat. Neřešila důsledně neplnění dohodnutých podmínek u východních obchodních partnerů. A příliš ochotně podepisovala s dlužníky smlouvy o restrukturalizaci úvěrů (tedy o prodloužení a snížení splátek), i když panovaly pochyby, že dlužníci mohou nové podmínky dodržet.

Byznys v deníku Insider:

Příběh rodiny Sadovských a její napojení na české peníze - čtěte detaily v deníku Insider (placeno)

Případ Glasstrade komentuje generální ředitel České exportní banky Jiří Klumpar (placeno)

 

Právě se děje

Další zprávy