Konec anonymních akcií? Firmy míří do daňových rájů

ČTK ČTK
11. 2. 2013 11:07
Firmy objevují mimoevropské daňové ráje, důvodem je nejasná budoucnost anonymních akcií
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Jan Langer

Praha - Počet českých společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, loni vzrostl o téměř čtyři procenta na 12 554.

Z daňového ráje je tak kontrolováno 3,4 procenta z 366 500 firem registrovaných v Česku. Vyplývá to z analýzy České kapitálové informační agentury (ČEKIA), která tento typ informací čerpá výhradně z veřejně dostupných zdrojů.

Největší absolutní přírůstek v loňském roce zaznamenal Kypr, USA a Seychely, z relativního pohledu byl největší zájem o Bermudské ostrovy, Belize a Seychely. Počet firem s vlastníkem z Nizozemska a Lucemburska klesá.

"Loňský rok se nesl v duchu pokračujícího zájmu podnikatelů o daňovou optimalizaci a zajištění anonymního vlastnictví prostřednictvím zahraničních firem. Mezi evropskými, takzvaným onshore destinacemi jednoznačně vítězí Kypr (růst o 12 procent), v případě offshore destinací se největší oblibě těší Seychely (24 procent)," komentovala statistiky analytička agentury Petra Štěpánová.

Ve srovnání s předchozími lety ČEKIA zaznamenala zvýšený zájem o mimoevropské destinace, které se zpravidla využívají k zajištění anonymity, což podle Štěpánové s velkou pravděpodobností souvisí s nejasnou budoucností anonymních akcií v Česku.

K nejoblíbenějším daňovým rájům dlouhodobě patří evropské destinace, konkrétně Nizozemsko, s velkým odstupem následované Kyprem a Lucemburskem.

Zatímco obliba Kypru od roku 2006, kdy ČEKIA tyto statistiky detailně sleduje, nepřetržitě roste, počet společností ovládaných z Nizozemska a Lucemburska v posledních letech klesá. Počet českých firem s vlastníkem z Nizozemska byl loni nejnižší za poslední čtyři roky, upozornila Štěpánová.

Z relativního pohledu v roce 2012 hlavně kvůli nižší srovnávací základně nejvíce posílily Bermudy o 40 procent, Belize o 25,5 procenta a Seychely o 23,7 procenta.

Poznámky ke statistice:

1. Amerika není považována za klasický daňový ráj, nicméně za splnění určitých podmínek tak funguje (k nejdůležitějším patří - firma nesmí být (spolu)vlastněna Američanem, nesmí mít v USA žádné daňové povinnosti, nesmí obchodovat s americkými rezidenty, nesmí mít z USA žádný příjem, nesmí zaměstnávat Američany).

2. Statistika hovoří o počtech společností, ve kterých je přítomen zahraniční kapitál dané země (prostřednictvím fyzické nebo právnické osoby), tzn. že pokud je daná společnost kontrolována například nizozemským a kyperským kapitálem, je započítána u obou zemí.

3. Propočet zohledňuje výhradně primární vazbu mezi vlastníkem a ovládaným subjektem, nikoli další vazby týkající se vlastníka. Do propočtů byly zařazeny jen veřejně dostupné informace o vlastnických vztazích tuzemských firem, které má ČEKIA k dispozici.

 

Právě se děje

Další zprávy